Pe data de 20 decembrie în foarte multe gospodării din țară se ține cont de ziua de Ignat. Sărbătoarea mai este cunoscută și ca Ignatul porcilor sau Înătoarea și este închinată Sfântului Ignație al Antiohiei și demonstrează îmbinarea practicilor păgâne cu cele creștine. De ce se taie porcul de Ignat? Vezi mai jos care sunt cele mai cunoscute obiceiuri și superstiții din popor pentru această zi.
Pe 20 decembrie, în ziua de Ignat, are loc tradiționala tăiere a porcului. Sfântul Ignat e cunoscut și drept Crăciunul țiganilor, ei fiind cei care taie porcii. Acum are loc tăierea porcilor negri de la care se oprește sânge și fiere. Acestea sunt folosite pentru vindecarea bolilor și a frigurilor. În popor se spune că „dacă nu tai porcul la Ignat, nu-i mai merge bine”, iar „după Ignat, porcul slăbește”.
Există însă zone din țară în care porcul se taie în a doua zi de Crăciun. Vorbim despre Vâlcea, Bacău, Prahova sau Dâmbovița. Acolo se ține cont de perioada postului de până în Crăciun și prima zi de Crăciun care este sărbătoare.
Pe 20 decembrie, în ziua de Ignat nu se lucrează altceva, doar se taie porcul. Se crede că cine nu are porc gras de Crăciun și cuțit în vremea pepenilor nu a cunoscut fericirea. Tradiția spune că porcul nu trebuie să fie tăiat în fața unor oameni miloși deoarece acesta ar muri greu, iar carnea lui nu va fi atât de bună.