De ce se trece pe sub masă în Vinerea Mare. Semnificația importantă a acestui gest

Ce reprezintă Sfântul Epitaf

Scris de: Daoud Andra

03 May. 2024

De ce se trece pe sub masă în Vinerea Mare. Semnificația importantă a acestui gest

Vinerea Mare este o zi solemnă și importantă pentru creștinii ortodocși, fiind ziua în care a fost răstignit Mântuitorul. I se mai spune și Vinerea Seacă sau Vinerea Patimilor și este marcată de o serie de tradiții și obiceiuri, unul dintre cele mai cunoscute fiind trecerea pe sub masă.

Semnificația trecerii pe sub masă, în Vinerea Mare

Potrivit credinței, Vinerea Mare este o zi aliturgică, adică nu se citește din Sfânta Evanghelie. La bisericile din toată țara se fac pregătiri pentru Denia de vineri seara, Denia Prohodului Domnului. Preotul scoate în biserică o masă, pe care este așezat Sfântul Epitaf. Credincioșii care merg la biserică obișnuiesc să treacă pe sub masă o dată sau de trei ori, cu o lumânare aprinsă.

Acest obicei are o semnificație profundă. În Vinerea Mare a murit Iisus Hristos și se consideră că în fiecare an, în această zi, coborâm simbolic în mormânt, alături de El, pentru ca mai apoi să înviem odată cu El. Această coborâre și ”înviere” simbolice se fac prin trecerea pe sub masă. Sfântul Epitaf are brodată scena biblică a punerii în mormânt a lui Hristos.

Vezi și: Tradiții și obiceiuri în Vinerea Mare. Ce se face și ce e interzis în această zi

Sfântul Epitaf este un obiect de cult confecționat din mătase și catifea, pe care este imprimată scena menționată. După ce a fost coborât de pe cruce, trupul Mântuitorului a fost pregătit pentru îngropare de către Drepții Iosif și Nicodim. Epitaful este așezat pe o masă înaltă, care simbolizează mormântul Domnului, pentru ca oamenii să poată trece pe sub ea.

Tradiții și obiceiuri care se respectă în Vinerea Mare

  • Vinerea dinaintea Paștelui se mai numește și Vinerea Seacă, deoarece este o zi în care se ține post negru. Credincioșii care nu pot ține post negru toată ziua sunt îndemnați să postească măcar până la ora 15:00, ora la care se spune că a fost răstignit Mântuitorul.
  • În Vinerea Mare nu se consumă oțet sau urzici, pentru că aceste alimente au fost folosite de iudei în acea zi și aduc aminte de patimile Domnului.

Vezi și: Când este bine să iei anafură și agheasmă în post. În ce ordine se iau, de fapt

  • Nu se spală, nu se coase, nu se fac treburi casnice și nu se muncește la câmp. De asemenea, nu se vopsesc ouă pentru Paște în Vinerea Mare.
  • Gospodinele nu trebuie să coacă pâine, pască sau cozonaci în această zi. Se spune că ard mâinile Maicii Domnului dacă fac acest lucru.
  • Este o zi solemnă, dedicată rugăciunii și introspecției. Cei care nu au terminat de făcut pregătirile pentru Paște, le mai pot face sâmbătă.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *