Cum se vântură sau se pritocesc murăturile pentru iarnă

Vânturarea sau pritocirea murăturilor este un proces necesar, mai ales dacă murăturile au făcut floare, iar lichidul s-a băloșit. În aceste zile este necesar să vânturăm murăturile pentru că se formează coloniile de bacterii ce vor genera acidul lactic. Acidul lactic este util pentru acrirea murăturilor.

Borcanele cu murături, ținute la temperatura camerei, se pritocesc prima dată după 7 zile, iar apoi la fiecare 3 zile, cam de 4-5 ori. Pritocirea constă în oxigenarea soluției de saramură, astfel încât procesul de oxidare să poată decurge.

Această pritocire se face practic turnând soluția de saramură din borcan într-un vas, apoi fie se toarnă dintr-un vas în altul (de la înălțime), fie, cu un vas mai mic, se toarnă în același vas de la înălțime, astfel încât să ia contact cu aerul și să facă bule. Operațiunea se repetă cam de 10 ori (dintr-un vas în altul). La sfârșit, soluția aerată se toarnă la loc în borcan și se etanșează cu folia de celofan.

În cazul în care ați pus murăturile la butoi, există situații în care este necesar să suflați aer în saramură. Acest gest ajută la oxigenarea saramurii și menținerea procesului de fermentare în parametri normali. Folosind un furtun, introduceți-l în saramura din butoi și suflați aer în el.

Vezi și Ce trebuie să faci dacă murăturile au ieșit prea sărate. Secretul știut doar de câteva gospodine salvează rețeta