Văruirea pomilor primăvara nu are rol doar pentru aspectul acestora. Motivul pentru care românii obișnuiesc să facă asta primăvara este cu totul altul. Vei vedea mai jos de ce se face acest lucru și cum trebuie preparat varul pentru tulpinile pomilor.
Pe lângă aspect, văruirea pomilor are un rol foarte important în sănătatea acestora. Prin aplicarea varului pe trunchiul pomilor, aceștia vor fi protejați de ouăle depuse de insecte și de paraziții care se ascund în crăpăturile scoarței.
Mai întâi se curăță pomii: se îndepărtează frunzele uscate, crengile căzute și alte resturi vegetale. Ulterior se dau cu var, înainte ca pomii să înflorească și dăunătorii să intre în acțiune. Văruirea se mai poate face și toamna după ce o mare parte din frunze au căzut.
Astfel, cu ajutorul varului, pomii sunt protejați. Această protecție rămâne chiar și pe perioada verii, reducând riscul de apariție a lichenilor și a mușchilor. De asemenea, un alt scop al văruirii pomilor este cel estetic. O livadă arată mai bine dacă pomii sunt văruiți, având un aspect curat și îngrijit.
Specialiștii în domeniu recomandă ca văruirea să fie făcut atunci când afară sunt temperaturi pozitive, de cele mai multe ori începând cu luna martie.
Înainte de a aplica varul, se curăță mai întâi scoarța de pe trunchi. Pentru acest lucru se poate folosi o perie de sârmă sau un de plastic, însă e important să nu fie foarte asupră. Astfel, cu ajutorul ei se îndepărtează scoarța uscată și o parte di nouăle depuse de insecte. Această curățare se face cu o zi înainte de văruire, scrie playtech.ro.
Varul trebuie pregătit în aceeași zi în care are loc văruirea. Aplicarea ui se face cu o pensulă mai mare sau cu un trafalet. Se începe din partea de sus, sub primele ramuri care formează coroana pomului. Se continuă până jos la baza pomului. Acolo unde nu poți aplica bine varul cu pensula, poți stropi zona. Este indicat să fie aplicate minimum două straturi de var pe fiecare pot, pentru ca trunchiul să fie acoperit.
Ai nevoie de:
Se pune varul stins, aracetul și sulfatul de cupru sau sarea în cel 10 litri de apă. Se amestecă bine până când se obține o pastă omogenă. Cu aceasta se văruiesc pomii ulterior.