Cunoscută și sub numele de răcitură, piftia reprezintă un fel de mâncare foarte apreciat care nu lipsește de pe mesele românilor de sărbători în anotimpul rece. Pentru un rezultat bun al acestei rețete este important să fie urmați toți pașii. Află de mai jos de ce și când se pune gelatina în piftie, dar și ce rol are.
Potrivit nutriționistului Mihaela Bilic, piftia este cel mai dietetic preparat făcut din porc. Se folosesc bucăți din carne fără grăsime, zgârciuri, oase și șorici, adică gelatină și puțin carne. Piftia nu are nici prea multă grăsime, iar aceasta se ridică la suprafață în timpul fierberii și poate fi îndepărtată.
„Piftia este produsul hipocaloric al sărbătorilor, cel mai dietetic preparat făcut din porc… sau din curcan. Piftia are sub 3% grăsime, aproape 5% proteine. Ce e piftia? O carne fiartă cu usturoi, un fel de rasol consumat cu tot cu zeamă/supă. Doar că la piftie nu folosim bucăți nobile de carne, ci părțile de categoria a 2-a: picioare, urechi de porc sau tacâmuri de curcan. Important este sa aibă zgârciuri, oase și șorici, adică multă gelatină și puțină carne.
Nici grăsime nu prea avem în piftie, iar puțina care există se ridică la suprafață (ca la ciorbă) și poate fi îndepărtată după ce se încheagă/întărește. Prin urmare, piftia are sub 3% grăsime, aproape 5% proteine (și mult colagen) totul cu numai 30cal/100g. Dacă nici ăsta nu e preparat dietetic, ce să zic!?!”, a spus Mihaela Bilic.
Pentru ca piftia să iasă ca la carte, bine închegată, e bine să afli câteva trucuri folosite de gospodine. Aceasta este bună atunci când se prinde suficient de bine, iar pentru ca acest lucru să fie posibil trebuie pregătită din supă din picioare, urechi și ciolane de porc. Acestea conțin colagen care sporesc prinderea piftiei. După ce ai pus toate ingredientele la fiert și au păstrat temperatura constantă, se pune gelatina. Se pune un pliculeț între doar dacă este piftie de pasăre, la cea de porc sau vită se folosește mai puțină sau chiar deloc.
La final, înainte de a fi pusă piftia în recipiente se ornează cu bucăți de morcov, pătrunjel, ceapă verde sau castravete, în funcție de preferințe. Se toarnă apoi răcitura, foarte important, trebuie să fie încă caldă. Apoi se lasă până când se răcește.