Strănutul la pisici reprezintă o reacție reflexă a sistemului respirator prin care se elimină rapid și brusc aerul din plămâni prin nas. Este un mecanism de apărare a organismului pentru a elimina particule străine sau iritanți din căile respiratorii superioare.
La fel ca și oamenii, o pisică poate strănuta într-un mod total inofensiv. Cu toate acestea, atunci când strănută în mod constant sau are alte simptome (curge nasul, tuse…), identificarea cauzei strănutului său este o prioritate.
Pisica strănută, dar nu îi curge nasul
Nu este nevoie să vă faceți griji când o pisică strănută ocazional fără alte simptome. Ca și în cazul oamenilor, un strănut izolat este inofensiv. Adesea, pisicile strănută din cauză că mediul poate fi iritant: praf, fum de țigară, parfum. Alergiile sunt rare la pisici. De asemenea, dacă strănuturile apar brusc, în explozii, și dacă sunt singurul simptom al pisicii, în acest caz, pisica poate avea un corp străin în nară. Strănutul poate fi un reflex pentru a încerca să-l evacueze. Consultați rapid un medic veterinar.
Când strănutul persistă sau se intensifică, încep să-i curgă nasul sau ochii, sau apar alte simptome, se impune o vizită la veterinar. Atenție, nu tratați pisica cu medicamente destinate oamenilor. Metabolismul lor este diferit și acest lucru ar putea duce la complicații grave.
Pisica strănută mult și îi curge nasul
În timpul unei boli infecțioase (virus, bacterii), pisica are în general strănut asociat cu febră, secreții oculare și nazale groase sau purulente, depresie și uneori pete roșii în gură. Cea mai frecventă dintre aceste boli este coriza. Când simptomele sunt limitate la strănut și o scurgere clară din ochi sau nări, se numește rinită. Cauzele sale sunt multiple:
În orice caz, secrețiile nazale și strănuturile repetate, frecvente sau izolate, nu trebuie ignorate. Doar un medic veterinar poate pune un diagnostic precis și poate pune în aplicare un tratament pentru a vă vindeca pisica.
Vezi și Cât doarme o pisică, de fapt. Răspunsul surprinzător, puțini știu asta
Identificarea tusei la pisică este dificilă, deoarece este adesea confundată cu încercările de a vomita. Multe boli provoacă tuse și strănut la pisici . Cauza poate fi infecțioasă, parazitară sau tumorală. Poate proveni și dintr-un corp străin care obstrucționează sistemul respirator sau dintr-un atac de astm.
Astmul, numit și bronșită cronică feline la pisici , are o origine alergică. Anumite rase, cum ar fi pisicile siameze, sunt predispuse la acesta. Cel mai frecvent simptom al astmului este tusea. Felina respiră cu dificultate, respirația sa este zgomotoasă, chiar fluieră. De asemenea, secretă mult mucus, care îl poate determina să strănute.
Examenele veterinare sunt esențiale pentru a înțelege ce cauzează tusea și strănutul pisicilor și pentru a le trata.
Gripa la pisică
Gripa pisicii se mai numește coriza și este o boală respiratorie foarte frecventă și extrem de contagioasă.
Principalele simptome ale corizei sunt:
Este recomandat să vă vaccinați pisica împotriva coriza, chiar dacă aceasta a fost deja bolnavă.
Vezi și Ziua internațională a pisicii. Cât trăiește o pisică și care sunt cele mai cunoscute rase