Castraveții sunt unele dintre cele mai populare legume de grădină, datorită gustului lor răcoritor și proprietăților nutritive. Cu toate acestea, există momente în care castraveții capătă o ”amăreală” neplăcută, ceea ce îi face să fie imposibil de consumat. Iată de ce devin amari castraveții din grădină și ce poți face pentru a preîntâmpina această problemă.
Dacă te numeri printre cei care au cultivat castraveți în grădină, cu siguranță ți s-a întâmplat și ție ca unele culturi să fie mai amare. Trebuie să știi că această legumă are nevoie de condiții optime pentru a avea un gust bun.
În rândul grădinarilor amatori se crede că amăreala are legătură directă cu atingerea vrejului de castravete atunci când leguma nu este încă dezvoltată. Adevărul este însă altul. Pentru a se dezvolta corect, castravetele are nevoie de cantități suficiente de apă, lumină și căldură , dar totodată trebuie să te asiguri că au parte și de umbră.
Orice dezechilibru poate duce la apariția gustului amar, ceea ce face ca legumele să nu mai poată fi folosite.
Una dintre cauzele pentru care se amăresc castraveții este fertilizarea necorespunzătoare și calitatea slabă a solului. Castraveții preferă solul permeabil și bogat în humus.
Temperaturile scăzute, sau trecerea bruscă de la temperaturi ridicate la temperaturi scăzute pot duce la amăreala castraveților.
Perioadele lungi de caniculă și secetă sau uscarea pământului se numără, de asemenea, printre cauze.
Citește și: Ce să nu plantezi niciodată lângă castraveți. Îți poate strica toată recolta
Castraveții conțin compuși organici numiți curcubitacine, care dau un gust ușor amar. În cantități mici, nu influențează gustul castravetelui, dar dacă niveul de compuși organici crește, leguma devine din ce în ce mai amară.
Din fericire, amăreala castraveților nu este o problemă constantă. Există destule soluții prin care poți preveni compromiterea recoltei.
Specialiștii recomandă să uzi foarte bine castraveții. Aceștia sunt mari amatori de apă, nu degeaba au un conținut atât de ridicat al acestui lichid vital (90% apă). Castraveții vor avea o crșetere optimă dacă sunt udați constant, mai ales în perioadele cu temperaturi ridicate sau în perioadele de înflorire.
Evită să îi ții în soare la orele amiezii. Căldura excesivă favorizează apariția amărelii la castraveți, așa că cel mai bine ar fi să îi protejezi atunci când căldura ”arde” cel mai tare. Poți opta pentru a planta castraveții lângă culturi înalte, precum cea de porumb, pentru a le oferi umbră naturală.
Culege castraveții când sunt tineri. Întrucât au un ritm de dezvoltare rapid, poți face acest lucru în fiecare zi sau o dată a două zile. Cu cât castraveții îmbătrânesc, cu atât gustul lor devine mai amar, iar pulpa își pierde din calități.