În ultima perioadă s-a vorbit foarte des, pe Internet, despre alegerea femeilor care nu își doresc să fie mame. Solista Delia Matache, mai cu seamă, a deschis subiectul din partea persoanelor publice, explicând că oamenii care nu aduc copii pe lume ar trebui să fie felicitați. Totuși, vedeta a fost pusă la zid de mulți internauți. Radu Leca, psiholog, ne-a explicat, în exclusivitate pentru Ego.ro, de ce femeile sunt criticate când aleg să nu facă copii.
Psihologul Radu Leca a dezvăluit că, în momentul în care o femeie nu își dorește să fie mamă, este osândită și judecată de societate, ba chiar se poate confrunta și cu bullying public. Acest lucru se întâmplă pentru că respectiva persoană a ales un drum diferit de toți ceilalți:
“Lucrurile sunt clare, simple și strategice. Întotdeauna va exista noțiunea de judecată. Judecata nu vine de la sine, vine, pur și simplu, sub formă de răzbunare. Femeile sunt cele care au, din păcate, parte de toate elementele de răzbunare din partea celor din jur. În clipa în care o femeie decide să nu facă copii sau să nu își întemeieze o familie, dorindu-și, poate, un alt tip de viață sau având confort în partea de carieră, este automat judecată și osândită din toate punctele de vedere. Se ajunge până în punctul în care subiectul intră în contact cu noțiunea de bullying public. Acest lucru se întâmplă fiindcă a avut îndrăzneala în fața societății de a nu crea, de a nu realiza, de a nu face ceea ce toți ceilalți fac”.
„Da, doamnelor, domnișoarelor și domnilor, există posibilitatea ca o parte dintre noi să nu își dorească să facă copii. Acest lucru are mai multe tipuri de surse, după cum urmează: principala sursă o reprezintă traumele prin care subiectul a trecut. A doua tipologie a sursei o reprezintă modul în care a fost crescut. La a treia sursă clară care duce la ideea de neacceptare a copiilor, avem de-a face cu frica de a simți durerea sau frica de a simți responsabilitatea, fiindcă atât durerea, cât și responsabilitatea, sunt înțelese mai mult sau mai puțin sunt forma aceleași variante de valori.
De ce? Fiindcă, în conformitate cu tipul de proveniență pe care îl are subiectul și în conformitate cu tipul de educație primit, dacă avem sau nu în interiorul familiei bătăi, violență psihică/fizică, violență emoțională de înalte dimensiuni, subiectul va ceda și nu își va dori niciodată să realizeze, la rândul său, copii, de frica ideii de a nu fi la fel ca părinții săi”.
„Femeia este pusă la zid pentru ‘obrăznicia de care dă dovadă’, dorindu-și să fie mai mult decât mamă. În conștiința colectivă, în interiorul noțiunii de creștinism, în conștiința socială, femeia nu este femeie decât dacă ajunge să fie mamă. Total greșite aceste tipuri de raporturi, de gânduri cognitive.
Eu vin și spun în felul următor: femeia are dreptul să își hotărască atât viața, de peste 2.000 de ani ca existență, cât și destinul în care a primit acces în ultima mie de ani. Vreau să vă gândiți foarte clar la următoarea idee: femeile au fost împiedicate să învețe să scrie și să citească, tocmai fiindcă mintea lor este deosebit de clară și îndeajuns de periculoasă ca să demonteze orice idee a oricărui tip de bărbat, indiferent de poziția sau de puterea sa financiară”.