De ce țara noastră se numește România. Cum a apărut de fapt acest nume. Origine și semnificație

De unde vine numele de România. Precizări importante ale istoricilor
De ce țara noastră se numește România. Cum a apărut de fapt acest nume. Origine și semnificație

România, cu granițele pe care le cunoaștem astăzi, există din 1946-1947, când a fost adoptată noua ordine politică de după cel de-Al Doilea Război Mondial. Însă de-a lungul timpului, țara noastră a avut mai multe denumiri. Totuși, dacă luăm în considerare opinia unor istorici conform căreia „Țara Românească” este sinonim cu „România”, atunci numele țării noastre există încă din Antichitate și provine din limba latină.

De ce țara noastră se numește România

Potrivit istoricului și președintelui Academiei Române Ioan-Aurel Pop, numele de România, în forma sa actuală, care include vocalele „o” și „â”, a fost folosit pentru prima oară în jurul anilor 1862-1866 pentru teritoriul rezultat în urma unirii Țării Românești (Oltenia și Muntenia) cu Moldova (de la nordul gurilor Dunării – fără Bucovina și mare parte din Basarabia).

Până spre sfârșitul secolului al XIX-lea, străinii cunoașteau teritoriul pe care românii îl denumeau „Țara Românească” drept „Valahia”, iar Constituția de la 1866 a consfințit numele de România, afirmă profesorul.

„Datorită acestei constituiri târzii a statului român modern şi a impunerii denumirii oficiale de România abia în a doua parte a secolului al XIX-lea, mulţi autori străini au rămas derutaţi în legătură cu dualitatea numelui de Valahia-România şi de valah-român. S-a spus şi s-a scris adesea că numele de România a fost „inventat” sau folosit pentru prima oară de către un autor grec, Dimitrie Philippide, pe la 1816, când el publica la Leipzig lucrările Istoria României şi Geografia României, referindu-se în linii mari la spaţiul vechii Dacii traiane“, scrie rectorul UBB.

Secole la rând, denumirea de Rumânia/ România a circulat în paralel cu denumirea Vlahia/ Valahia. Potrivit istoricului, încă din antichitate regiuni istorice precum Moldova, Banat, Făgăraș, Maramureș erau numite uneori Valachorum sau Valachiae/ Vlachiae/ Volachiae, care însemna „țări ale rumânilor”.

„Aici, între Dunăre şi Carpaţii Meridionali (sau Alpii Transilvaniei, cum le ziceau occidentalii), s-a format la cumpăna secolelor al XIII-lea şi al XIV-lea, prin reunirea mai multor Vlahii, prototipul statului românesc medieval, adică Valahia Mare sau Ţara Românească“, spune istoricul Ioan-Aurel Pop pentru adevarul.ro.

Prima atestare a denumirii de „Romania”

Președintele Academiei Române spune că sub nicio formă nu este greșit să punem semnul egal între numele de Țară Românească și România, întrucât este același lucru ca în cazul altor țări precum Germania sau Anglia. Deutschland înseamnă „Ţara Germanilor”, iar England înseamnă „Țara Anglilor”.

Prin urmare, pentru români, numele de Rumânia/România nu este decât o formă a denumirii de Ţara Rumânească/ Românească, adaptată timpurilor moderne, dar extrasă din trecut, cu rădăcini în trecut şi justificată de istorie“, mai explică istoricul clujean.

Prima atestare a denumirii de „Romania” datează din jurul anului 383 și a fost întâlnită în scrisoarea lui Auxenţiu de Durostorum, referindu-se la spațiul dunărean. De asemenea, potrivit unui izvor din secolul al XVI-lea, românii, dar și anumiți străini îi spuneau Ţării Româneşti  „Romaniola“ sau „Romandiola“.

„Izvorul este din secolul al XVI-lea, fiind un memoriu al iezuitului ungur Ştefan Szántó (Arator), prin care se cerea înfiinţarea la Roma a unor colegii pentru diverse naţiuni, între care şi pentru „Valachia inferior, quae Romandiola et Romaniola dicitur”. Clericul spune că ţara aceasta era vecină cu Transilvania, că se numea odinioară Dacia şi că locuitorii ei vorbesc limba italică coruptă, pe care italienii o puteau înţelege. „Romaniola”/„Romandiola” este un derivat de la Romania, o variantă a acestui nume. Iezuitul ungur spune că „Valahia inferioară este numită Romaniola” şi „Romandiola”, fără să indice de către cine. Se înţelege, însă, că de către locuitorii săi, românii, pe care îi prezintă ca italianofoni/ latinofoni, descendenţi de la Roma.”, a explicat profesorul Ioan-Aurel Pop.

Când a primit oficial țara noastră numele de România

Oficial, numele de România a fost recunoscut pentru prima dată în anul 1862, în cadrul primei Adunări Generale de după unirea Moldovei cu Ţara Românească.

„Ţara noastră şi-a luat numele oficial la 24 ianuarie 1862, atunci când Moldova şi Ţara Românească au format un stat unitar, prin efortul remarcabil depus de Alexandru Ioan Cuza, care la data de 5 ianuarie 1859 a fost ales domnitor al Moldovei, iar pe 24 ianuarie al aceluiaşi an şi al Ţării Româneşti”, a explicat istoricul Grigore Ioniţă.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.9 17 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *