Pentru foarte multe persoane torsul pisicilor este foarte liniștitor, mai ales dacă se află în mijlocul unei perioade stresante sau la finalul unei zile obositoare la birou. Puțini sunt cei care știu de ce torc pisicile și care este rolul acestui sunet.
Torsul reprezintă unul dintre cele mai comune sunete pe care le scot pisicile. Ele torc atunci când inspiră și când expiră, folosindu-se de laringe și mușchii diafragmei. Din punct de vedere medical nu se știe cu exactitate cum sunt controlate aceste contracții de sistemul lor nervos central.
Exisră mai multe situații în care pisicile torc. Iată patru dintre ele, cele mai întâlnite.
Pisica toarce atunci când este fericită – dacă observi că mica ta felină toarce în timp ce stă cu burta în sus, cu ochii aproape închiși și nu își mișcă coada, înseamnă că zâmbește și e fericită.
Toarce când îi este foame sau vrea ceva – atunci când își doresc ceva pisicile torc diferit. Torsul de foame este altfel față de cel liniștitor de atunci când sunt fericite. În această situație fac sunete mai înalte, încercând să imite vocea unui copil și să captele atenția.
Toarce atunci când „vorbește” cu alt membru al familiei – pisicile torc încă de la câteva zile după ce se nasc. Este felul în care puii transmit mamelor că se simt bine. De asemenea, pisicile mari torc pentru a-și liniști puii pentru a-i face să se simtă bine.
Pisica toarce atunci când nu se simte bine – multe dintre pisici torc atunci când au o problemă, când sunt rănite. Studiile au explicat că fie încearcă să se calmeze singure și echivalează cu suptul degetului la copii, fie le ajută sa se vindece mai repede de răni.
Pisicile sunt în continuare creaturi misterioase, sacre în multe culturi. Iată câteva dintre cele mai întâlnite curiozități despre ele care au fost descoperite de-a lungul timpului.