De ce trebuie să poarte femeile batic în biserică. Semnificația acestui obicei

Pe unele uși de la intrarea bisericilor stă scris un mesaj în care femeile sunt sfătuite să aibă o ținută corespunzătoare pentru a putea intra.
De ce trebuie să poarte femeile batic în biserică. Semnificația acestui obicei

De ce trebuie să poarte femeile batic în biserică, potrivit unui vechi obicei? Aceasta este una dintre întrebările cele mai des adresate, mai ales preoților. În timp ce bărbaților li se cere să nu poarte nimic pe cap când intră în Casa Domnului, femeile sunt nevoite să poarte o eșarfă sau un batic, pe cap.

De ce trebuie să poarte femeile batic în biserică

Pe site-ul crestinortodox.ro, găsiți răspunsul la întrebarea: De ce trebuie să poarte femeile batic în biserică?

„Orice bărbat care se roagă sau prorocește, având capul acoperit, necinstește capul sau (pe Hristos). Orice femeie care se roagă sau prorocește, cu capul neacoperit, își necinstește capul” (I Cor. 11, 4-5), a spus Sfântul Apostol Pavel.

Pe de o parte nu au fost înțelese cuvintele Sfântului Apostol Pavel, motiv pentru care nu toată lumea respectă obiceiul. Nu puține sunt cazurile când vedem că în biserică unele femei au capul acoperit, iar altele nu. Astfel că, vălul și basmaua cu care femeia își acoperă capul a stârnit multe controverse.

Femeile sunt îndemnate să intre în biserică îmbrăcate decent

Pe unele uși de la intrarea bisericilor stă scris un mesaj în care femeile sunt sfătuite să aibă o ținută corespunzătoare pentru a putea intra. Pe lângă faptul că trebuie să aibă capul acoperit, acestea nu au voie să intre în biserică îmbrăcate în pantaloni scurți sau în maiou. Din acest motiv sunt mulți care își pun întrebarea: De ce trebuie să poarte femeile batic în biserică?

Biserica nu este un loc ca oricare altul

„Pentru a înțelege cum trebuie cuvintele Sfântului Apostol Pavel, trebuie să știm încă de la început că locul din biserică nu este identic cu orice loc public. Acesta este unul sfințit. Iar în acest loc cu totul special, ținuta exprimă în mod tainic modul de comuniune cu Dumnezeu. Dacă pentru antici, a vorbi cu capul descoperit era semn că vorbești fără a ascunde ceva, pentru creștini, descoperirea capului înseamnă deschiderea față de Dumnezeu sincer. Fără viclenie.

Sfântul Maxim Mărturisitorul spune ca descoperirea capului simbolizează mintea care, în vremea rugăciunii, trebuie să fie locuită de Logos, de Cuvântul lui Dumnezeu. Adică, nu trebuie să mai aibă în ea alte gânduri lumești. Nu în zadar se cere în „Imnul Heruvic” că toată grija cea lumească sa o lepădăm”, se arată în Calendarul Creștin Ortodox.

Femeile trebuie să se supună bărbaților” (Efeseni 5, 22).

Asta presupune că odată ce mintea (capul) a fost luminată de Logos, ea trebuie acoperită. Adică,  nu trebuie să mai punem în ea ceva mai presus de Cuvântul primit. Astfel că, pentru cei care nu știu, acesta este motivul pentru care femeia trebuie să-si acopere capul. În concluzie, faptul că bărbații au capul descoperit, iar femeile îl au acoperit, nu ține de o tradiție populară. Asta ține de rânduiala Bisericii, iar acest lucru se poate observa în iconografie.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
6.7 48 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *