Orezul este unul dintre cele mai folosite ingrediente din bucătărie. Este foarte versatil, putând fi inclus în diverse preparate, sărate sau dulci, dar poate fi consumat și ca atare, pe post de garnitură. De ce trebuie să speli orezul înainte să-l gătești și cum se fierbe corect, pentru a obține rezultatul perfect.
Pilaful, orezul cu legume, sarmalele, ardeii umpluți, risotto, orezul cu lapte, paella sau sushi sunt doar câteva preparate care au în comun același lucru: orezul. Indiferent că prepari un fel de mâncare tradițional românesc sau inspirat din bucătăria internațională, înainte de a găti orezul, trebuie să îl clătești cu apă rece.
Bucătarii consacrați știu că spălarea orezului ajută la îndepărtarea stratului superficial de amidon, dar nu este singurul beneficiu. Prin spălare, elimini și impuritățile de pe boabebe de orez. Dacă vrei să obții un preparate la care boabele de orez să nu se lipească între ele, este nevoie să speli orezul în mai multe ape. Dacă prepari pilaf, risotto sau orez cu lapte, unde bobul de orez trebuie să fie pufos, este suficientă o singură clătire.
Nu uita că, în funcție de ce dorești să prepari, trebuie să alegi un tip de orez care să se potrivească. Orezul jasmine și cel cu bob lung sunt perfecte pentru garnituri, pentru a prepara orez cu legume sau simplu. Pe de altă parte, orezul cu bob rotund este ideal pentru risotto, pilaf, sarmale sau orez cu lapte.
Pentru ca orezul să nu se lipească de vas, dar nici boabele între ele, este nevoie să ții cont de câteva aspecte. În primul rând, clătește orezul cu apă rece înainte de a-l pune la gătit. Apoi, alege un vas potrivit în care să-l fierbi, care să fie suficient de încăpător. Nu orice oală din bucătărie este potrivită pentru a fierbe orez. Alege una cu înveliș ceramic, de teflon sau de inox, astfel încât orezul să nu se lipească de fundul și de pereții ei.
Citește și: Condimentul pe care să-l adaugi când gătești orez. Îi dă un plus de savoare
Respectă timpul de gătire. În funcție de preparat, orezul are nevoie de mai mult sau de mai puțin timp de fierbere. În cazul în care prepari pilaf, orezul trebuie să fiarbă mai mult, dar dacă nu vrei ca boabele să devină pufoase și să se lipească între ele, orezul nu are nevoie de mai mult de 10-12 minute de fierbere, timp în care trebuie să amesteci constant în oală.
Pe măsură ce fierbe, orezul absoarbe o cantitate considerabilă de apă. Asigură-te că pui de două ori mai multă apă decât orez în oală și lasă să fiarbă la foc mic. Orezul va absorbi apa în totalitate și nu va mai fi nevoie să îl scurgi, nici nu se va lipi de recipientul în care îl gătești.