De ce trebuie să speli mereu orezul înainte de a-l găti. Greșeala care îți compromite rețeta

Orezul trebuie gătit atent, pentru ca preparatele să iasă cum trebuie
De ce trebuie să speli mereu orezul înainte de a-l găti. Greșeala care îți compromite rețeta

Orezul are un mod special de a fi gătit pentru a fi perfect. Contează modul de spălare și timpul de fierbere și cu siguranță aceste metode nu vor da greș dacă le respectați întocmai.

Sfaturi utile pentru un orez fiert perfect

Orezul este folosit în foarte multe preparate, fie tradiționale românești, fie internaționale. Indiferent de preparat, există diferite moduri de pregătire a acestuia. Din păcate, nu toată lumea reușește să pregătească orezul așa cum trebuie. La momentul de față, există peste 2.000 de tipuri de orez. Fiecare sortiment se pregătește în mod diferit, și deși îl vedem ca pe un preparat foarte ușor de pus pe masă, este nevoie de câteva trucuri pentru ca rețetele să iasă ca la carte.

Înainte de a-l pune la fiert, este foarte important să spălați orezul. În acest fel, înlăturați praful și impuritățile, iar boabele nu se vor lipi în timpul fierberii. Ba chiar devine mai pufos și va fi înlăturat amidonul de pe suprafața boabelor, fiind mai ușor de digerat. Orezul sălbatic și cel basmati trebuie lăsat la înmuiat cel puțin o jumătate de oră înainte de afi pus la fiert.

De asemenea, orezul nu trebuie fiert până devine foarte moale, ci al dente, asemenea pastelor. Indicat este să îl lăsați la mult la fiert doar când vreți să gătiți deserturi cu el. Un alt truct este să nu puneți sare când fierbeți orezul, pentru că boabele se vor mărunți și va deveni lipicios. Nici nu amestecați orezul pe timpul fierberii, consecințele fiind cele anterioare. Singura excepție o face orezul risotto, pentru că acest sortiment trebuie să iasă cremos la final.

Pentru un orez fiert corect trebuie măsurată cum trebuie și apa. Regula este simplă: la o măsură de orez se pun două măsuri de apă. Focul va fi mediu la început, iar când orezul începe să fiarbă, focul va fi dat la minim. Se fierbe timp de 10 – 12 minute, fără ca recipientul să fie acoperit. Când fierbe, acoperiți recipientul cu un prosop, apoi cu un capac, și lăsați tot la foc mic pentru 10 minute.

Alegeți o oală suficient de mare pentru ca orezul să aibă loc destul să se umfle, putând să se dubleze sau chiar să se tripleze la fierbere. După ce a fiert, scoateți orezul, scurgeți-l și puneți-l într-un vas. Nu lăsați orezul în oală, pentru că va absorbi și mai multă apă, devenind prea moale. Dacă nu știti când orezul este fiert, luați o boală și apăsați-o între degete. Ea trebuie să fie moale la exterior și puțin mai tare la interior.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
7.3 4 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *