De ce trebuie să ții ușa casei deschisă la miezul nopții de Revelion. Tradiția mai puțin știută

Tradiții și superstiții de Revelion
De ce trebuie să ții ușa casei deschisă la miezul nopții de Revelion. Tradiția mai puțin știută

Foarte mulți oameni țin cont de câteva superstiții în noaptea de Revelion. De la bucatele de pe masă, la buzunarele pline sau culorile pe care le poartă, cu toții speră ca următorul an să fie mai bun și mai darnic. Există însă o superstiție cu privire la ușa casei. Află de mai jos de ce trebuie să ții ușa casei deschisă la miezul nopții de Revelion și de ce este o tradiție mai puțin știută.

De ce trebuie să ții ușa casei deschisă la miezul nopții de Revelion

Potrivit profesorului universitar dr. Ion Ghinoiu Revelionul „nu este altceva decât un ceremonial funerar al antichității geto-dace ocazionat de moartea și renașterea simbolică a primului zeu al omenirii, Anul, și a timpului calendaristic cu care se confundă, în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie”.

În funcție de zonele țării oamenii țin cont de anumite tradiții și superstiții. Spre exemplu, în satele bucovinene se obișnuiește ca mai mulți oameni, mascați, să umble în cete, care reunesc personajele: capra, ursul, căiuții, urâții, frumoșii, cerbii, dracii, doctorii, ursarii, etc. Aceste grupuri merg din casă în casă până la răsăritul soarelui, atunci când Anul Nou își intră în drepturi depline.

Conform tradiției din popor, la miezul nopții este bine ca ușa casei să fie deschisă pentru a-i face loc anului vechi să iasă și Anului Nou să intre. Bătrânii spun că în noaptea de Revelion este bine ca fiecare om să poarte o haină nouă și ceva roșu, dar, și mai important, să aibă bani în buzunar. De asemenea, tradiția mai spune că este bine ca sub fața de masă să fie puși bani de 10 și 100 de lei în noaptea de Revelion.

Tradiții și superstiții de Revelion

O altă superstiție de Anul Nou este să nu facem cheltuieli și nici să aruncăm ceva din casă, nici măcar gunoiul. Se spune că odată cu el aruncăm din casă și norocul nostru. Este bine ca niciun om să nu aibă datorii la trecerea în noul an. În caz contrar el va avea datorii pe tot parcursul noului an.

În dimineața zilei de 1 ianuarie se respectă în unele zone din țară umblatul cu Sorcova. Cu o crenguță aranjată cu flori de hârtie colorată, copiii merg din casă în casă și cântă Sorcova. Sorcova frumos aranjată joacă rolul unei baghete magice care este înzestrată cu capacitatea de a transmite vigoare și tinerețe celui căruia i se cântă versurile. Acest text, care amintește de o vrajă, întărește efectul mișcării sorcovei.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.1 7 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *