De ce trebuie stropite roșiile cu bicarbonat de sodiu, de fapt. Nu mulți știu asta

Cum se prepară amestecul folosit drept tratament
De ce trebuie stropite roșiile cu bicarbonat de sodiu, de fapt. Nu mulți știu asta

Pentru ca roșiile să fie sănătoase, să crească mari și să fie gustoase au nevoie să fie stropite cu un amestec special. Nu, nu e nevoie să cumperi tratament din comerț, ci poți face acasă soluția specială pentru a le stropi.

Cum și de ce se stropesc roșiile cu bicarbonat de sodiu

Chiar dacă pare o operațiune simplă, stropirea roșiilor cu bicarbonat de sodiu trebuie făcută respectând câțiva pași. Vei vedea mai jos cum trebuie să prepari soluție și când trebuie aplicată pentru a proteja roșiile. Astfel, vei putea obține roșii bio, fără chimicale.

Ce este făinarea, boala care afectează roșiile

Făinarea este una dintre cele mai cunoscute boli ale roșiilor. Principala cauză a acesteia este umiditatea ridicată din aer, 85-95%. Este o boală care atacă și tomatele, mai ales în zilele ploioase de vară sau în sere și solarii. De asemenea, specialiștii mai atrag atenția și asupra fertilizării excesive cu azor, deoarece în combinație cu umezeala ridicată, favorizează apariția făinării roșiilor. Primele simptome ale bolii sunt apariția petelor galbui pe frunze. Ulterior se va vedea și acea eflorescență fină care are o culoare cenușie – albicioasă.

Citește și – Cum să stropești de fapt roșiile pentru a avea o recoltă bogată. Metoda pe care trebuie să o știi, așa vor crește mari și suculente

Cum ajută bicarbonatul de sodiu pentru a preveni această boală

Prevenția este foarte importantă. Dacă vorbim despre roșii cultivate în solarii, temperatura din interior trebuie să fie de peste 24 de grade Celsius, iar umiditatea sub 75%. Soluția cu bicarbonat pentru stropirea roșiilor se prepară cu bicarbonat de sodiu și apă. De asemenea, se poate adăuga lapte, dar și puțin detergent de vase. Acesta din urmă va ajuta preparatul să adere mai bine pe frunze.

Există și unii grădinari care adaugă ulei vegetal pentru a dat soluției mai multă consistență și pentru a o face să fie mai lipicioasă. Se prepară astfel: 250 ml de lapte se amestecă cu un 1 litru de apă la care se adaugă o linguriță de bicarbonat de sodiu pentru fiecare 250 ml de apă, respectiv patru lingurițe dacă folosești un litru de apă. Toate ingredientele trebuie amestecate foarte bine înainte de a fi pulverizate pe plantele de tomate.

Altă rețetă: amestecă 7 litri de apă, 6 linguri de ulei vegetal sau horticol și 8 lingurițe de bicarbonat de sodiu. Amestecă până când se omogenizează totul foarte bine. Înainte de a se pulveriza soluțiile, frunzele bolnave sau uscate trebuie îndepărtate, păstrând doar frunzele verzi, sănătoase, scrie playtech.ro.

Când trebuie stropite roșiile

Potrivit specialiștilor, soluția cu bicarbonatul de sodiu se pune în pulverizator și se stropesc frunzele roșiilor, mai ales cele care au fost afectate de făinare. Aceasta trebuie să fie pusă pe toată suprafața frunzelor, dar și pe spatele acestora. De asemenea, este indcat ca stropirea cu soluție pe bază de bicarbonat a roșiilor să se facă dimineața.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este Roxana Mînzatu, femeia care a obținut postul de vicepreședinte al Comisiei Europene
8.9 61 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *