Roșiile sunt unele dintre cele mai gustoase legume de vară. Dacă sunt îngrijite corespunzător, te vei bucura de o recoltă bogată, indiferent de soi. Pentru a le proteja de boli și de insecte, poți folosi atât tratamente chimice, cât și unele naturale. De ce trebuie stropite roșiile cu lapte și ce îngrășăminte naturale poți folosi pentru o recoltă abundentă.
Răsadurile de roșii au fost plantate în grădini și sere încă de la începutul primăverii, iar în doar câteva luni, ne vom putea bucura de cele mai gustoase tomate. La scurt timp după plantare, roșiile trebuie să fie tratate cu diverse soluții, pentru a le proteja de mană, de putregaiul negru, dar și de insectele care pot ataca recolta.
Citește și: Cu ce se stropesc roșiile prima dată, de fapt. Trucul secret pentru o recoltă bogată
Una dintre cele mai cunoscute metode de fertilizare și tratament este cea cu lapte. Se folosește lapte crud, iar ideal este cel nepasteurizat și nefiert. Un litru de lapte se dizolvă în 9 litri de apă, însă dacă vrei un amestec mai concentrat poți folosi până la 5 litri de apă. Soluția se pune într-un recipient cu pulverizator și se aplică pe plante, la nivelul frunzelor.
Prima stropire cu soluție pe bază de lapte ar trebui să fie făcută la o săptămână de când roșiile au fost plantate. Tratamentul se poate relua la 2-3 săptămâni, până la mijlocul verii, când tomatele încep să aibă rod. Laptele are numeroase beneficii atunci când este aplicat pe frunze și pe tulpină, ajutând la prevenirea manei.
Citește și: De ce trebuie stropite roșiile cu bicarbonat de sodiu, de fapt. Nu mulți știu asta
Soluția de lapte și apă nu este folosită numai pentru frunze, pentru a ține la distanță afecțiunile plantei, ci poate fi folosită și ca fertilizant natural. Laptele este un aliment bogat în proteine, vitamine și calciu, iar atunci când este amestecat cu apă și turnat pe sol, ajută la vitaminizarea recoltei. În lipsa laptelui, poți folosi și zer, care nu mai trebuie să fie dizolvat, ci poate fi turnat direct la rădăcina plantelor.
Un alt îngrășământ natural pe care îl poți folosi la roșii și nu numai este cel pe bază de drojdie. Se amestecă două plicuri de drojdie uscată cu două linguri de zahăr și cu apă călduță. Apoi, se dizolvă amestecul într-o găleată cu apă și se toarmă la rădăcina plantelor.
Și cenușa are efect benefic pentru plante. Poți dizolva o cană de cenușă în 10 litri de apă, apoi poți turna amestecul la rădăcina plantelor. Cenușa poate fi presărată și ca atare pe sol, după care roșiile pot fi udate, iar aceasta va ajunge la rădăcina lor, unde va acționa.