Vinetele sunt unele dintre cele mai consumate alimente de la noi din țară. Aceste minunății din grădina noastră nu numai că sunt extrem de gustoase, dar sunt și foarte versatile și pot fi utilizate ca bază pentru diverse retețe delicioase. Cu toate acestea, au uneori un gust amar care schimbă radical aroma mâncărurilor. De ce vinetele devin amare după gătit și mai ales cum poți rezolva această problemă? Află toate detaliile din acest articol!
Fără îndoială, vinetele sunt unele dintre cele mai apreciate legume din România. Gospodinele de la noi din țară le gătesc în foarte multe feluri. Ele fac tot felul de salate sau plăcinte. Însă, uneori preparatele nu ies așa cum și-ar dori.
Tu te-ai întrebat vreodată de ce vinetele devin amare după gătit? Ei bine, răspunsul este unul foarte simplu. Totul ține de biologia plantei. Conform experților, vinetele conțin o substanță numită solanină, un alcaloid natural care poate da un gust amar.
Acest compus se găsește într-o concentrație mai mare în vinetele mai coapte sau în cele care au fost expuse mult timp la lumina soarelui. Pe lângă asta, și gospodinele fac anumite greșeli. Iată care sunt acestea:
Acum că am aflat de ce vinetele devin amare după gătit, hai să vedem și cum poți remedia problema, astfel încât salata ta de vinete sau zacusca să fie bună la gust, exact așa cum ți-ai dorit.
Așa cum am dat de înțeles și mai sus, sarea este cea care te poate ajuta să elimini definitiv gustul amar al vinetelor. Acest ingredient pe care cu siguranță și tu îl ai în bucătărie absoarbe ca un burete apa din legume și, odata cu ea, substanțele care dau această senzație neplăcută la gust. Urmează acești pași și vinetele tale vor deveni mai delicioase ca niciodată:
O altă metodă ar fi să pui feliile de vinete într-un bol cu sare, apă și lapte sau făină și să le lași să stea timp de 30 de minute. Și această tehnică este eficientă, dar bucătarii experimentați o recomandă, mai degrabă, pe prima.
Se întâmplă uneori să apuci să prepari salata de vinete și, ulterior, să realizezi că aceasta a ieșit amară. Ce faci în acest caz? Ei bine, nu, nu trebuie să arunci preparatul la coșul de gunoi, fiindcă problema se poate remedia foarte simplu.
Tot ceea ce trebuie să faci este sa adaugi un ingredient banal, pe care îl utilizează chiar și cei mai iscusiți bucătari. Este vorba despre zeama de lămâie. Aceasta poate salva simplu și rapid salata ta de vinete amară. Zeama de lămâie va îmbunătăți gustul preparatului cât ai clipi.