De ce ”vorbim singuri”. Ce ascunde de fapt acest obicei

Cât de benefic este să vorbești cu tine însuți
De ce ”vorbim singuri”. Ce ascunde de fapt acest obicei

De ce ”vorbim singuri”. Unii oameni obișnuisc să facă acest lucru, iar atunci când sunt surprinși de cineva se simt inconfortabil sau chiar rușinați. În timp ce unii nu consideră acest gest drept unul nesănătos, alții spun că a vorbi singur denotă, de fapt, o inteligență emoțională dezvoltată.

De ce ”vorbim singuri”. Ce ascunde de fapt acest obicei

Atunci când vorbim singuri, cu voce tare, pare că totul devine mai clar. Cei care au o „avalanșă” de idei în minte au nevoie să vorbească singuri, pentru a descâlci puțin „ghemul” de gânduri.

Uneori nu poți obține claritate în gândurile tale decât în acest fel: rostindu-le cu voce tare. Nu avem întotdeauna un public și nici nu vrem ca oamenii să știe că avem această nevoie. Gândurile noastre sunt adesea încurcate, complexe, dezarticulate și lipsite de cap și de coadă.

Astfel de persoane au nevoie de ceva curaj înainte ca cineva să-i poată asculta, iar vorbind singur este mai ușor să găsești încurcătura și să formulezi un discurs articulat.

Astfel că, atunci când ești surprins de cineva că vorbești singur și te simți un pic jenat sau chiar rușinat de-a binelea, să știi că este normal. Îți expui minte și gândurile și este absolut în regulă să te simți jenat dacă te întâlnești cu un „intrus”, scrie The Wom.

Cât de benefic este să practici vorbitul cu tine însuți

Monologul pe care îl rostim doar în prezența noastră, fără a fi de față și alte persoane, este un lucru pozitiv, care aduce numeroase beneficii. Unii susțin chiar că a vorbi cu sine este sinonim cu o mare inteligență emoțională.

Cu alte cuvinte, vorbind cu tine însuți, stabilești o serie de comportamente și mecanisme care te vor proteja de situațiile complicate. De câte ori te-ai trezit că nu ai nimic de spus în timpul unei discuții aprinse, pentru ca apoi să ajungi acasă și brusc să auzi toate cuvintele pe care ai vrut să le spui?

Creierul tău are nevoie să se cunoască pe sine, iar prin vorbirea cu tine însuți poate face acest lucru într-un mod foarte privat, sigur și cu un mediu pe care îl poți folosi în orice alt moment: vocea ta. Cu alte cuvinte, îți perfecționezi abilitatea de a transpune gândurile în cuvinte. O activitate mai ușor de spus decât de făcut, mai ales atunci când ești un pic timid și nu ești înclinat să verbalizezi prea mult din ceea ce gândești.

Beneficii ale monologului fără public

Există și câteva beneficii de care au parte cei care practică vorbitul singuri cu voce tare.

Motivație și încredere

Vorbind cu noi înșine ne ajută să ne menținem motivația și încrederea. Să vorbești cu tine însuți face minuni pentru a întări conceptele care îți sunt dragi și te ajută să le imprimi mai bine în minte, dar și să le transmiți mai ușor celorlalți.

Concentrarea

Atunci când faci o muncă dificilă, ai nevoie de toată concentrarea de care poți dispune. Foarte des, concentrarea vine din faptul că spui cu voce tare unele dintre lucrurile pe care le faci în momentul respectiv și nu este nimic rău în asta.

Refacerea

Vorbind cu tine însuți îți permite să procesezi sentimente și senzații complexe. Cei care vorbesc cu ei înșiși, la fel ca și cei care scriu un jurnal, găsesc un beneficiu în a-și descâlci mintea prin intermediul cuvintelor și reușesc cumva să facă pace cu complexitatea unui sentiment sau a unei situații.

Ne ajută să fim vorbitori mai buni

De foarte multe ori nu ne dăm seama cât de mult ne poate ajuta să ne clarificăm conceptele vorbind cu noi înșine. Ceea ce este perfect logic în mintea noastră poate să nu fie perfect logic în mintea altora. Cuvintele potrivite, bine gândite, repetate de multe ori în singurătate, în fața oglinzii, îi ajută și pe ceilalți să înțeleagă ce se întâmplă în minte lor.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.7 7 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *