Deși poate părea suprinzător, zacusca nu este un aliment de post. Acest aperitiv conține un ingredient care nu este permis să fie consumat în timpul postului, decât în anumite zile cu dezlegare. Iată de ce zacusca nu este de post, de fapt.
Postul Paștelui este considerat cel mai aspru post de peste an, întrucât este foarte lung spre deosebire ce celelalte și în plus are puține zile cu dezlegare la pește. Postul Mare are o durată de 48 de zile și se va încheia anul acesta pe data de 16 aprilie, atunci când are loc cea mai importantă sărbătoare a creștinătății, Învierea Domnului.
Conform rânduielii Bisercii Ortodoxe, Postul Sfintelor Paști trebuie ținut astfel:
Deși pentru majoritatea creștinilor, zacusca este un preparat omniprezent în alimentația de post, de fapt, aceasta este interzisă în anumite zile. Explicația este simplă. Zacusca, printre alte ingrediente, conține și ulei, care nu poate fi consumat în orice zi, ci doar sâmbăta și duminica, atunci când este dezlegare la untdelemn, potrivit creștinortodox.ro.
În Postul Paștelui există două zile cu dezlegare la pește, respectiv de Buna Vestire, pe 25 martie și de Duminica Floriilor, pe 9 aprilie.
Citește și: „Ingredientul cu care să înlocuiești carnea din chiftele. Așa obții o rețetă delicioasă de post”
În Postul Paștelui nu se fac nunți, botezuri și alte petreceri. De asemenea, nu se cântă și nu se dansează. Este interzis consumul de carne, ouă, lapte, brânză. Nu se consumă alcool și nici nu se fumează. Credincioșii nu au voie să mănânce pește decât în zilele cu dezlegare.
În Săptămâna Patimilor se ține post aspru, iar în Vinerea Mare se ține post negru. Totodată, pe toată perioada postului sunt interzise relațiile intime dintre bărbat și femeie.
Citește și: „Mâncare de ștevie, rețeta simplă de post pe care trebuie să o încerci. Ce să adaugi pentru un plus de savoare”
In realitate există mai multe posturi pe an. Iar in acelea „zacusca” este perfect compatibila cu rigoarea acelor posturi. Iar in postul mare cine doreste poate face postul aspru , adica fara ulei, iar cine nu poate, din diverse motive poate minca si cu ulei.
Idea in post nu este sa nu maninci pregatit cu ulei ci sa nu maninci „carne de om”, adica pe aproapele nostru.