De ce zacusca nu este de post, de fapt. Puțină lume știe asta

De ce zacusca nu este de post, de fapt. Puțină lume știe asta

Deși poate părea suprinzător, zacusca nu este un aliment de post. Acest aperitiv conține un ingredient care nu este permis să fie consumat în timpul postului, decât în anumite zile cu dezlegare. Iată de ce zacusca nu este de post, de fapt.

De ce zacusca nu este de post, de fapt

Postul Paștelui este considerat cel mai aspru post de peste an, întrucât este foarte lung spre deosebire ce celelalte și în plus are puține zile cu dezlegare la pește. Postul Mare are o durată de 48 de zile și se va încheia anul acesta pe data de 16 aprilie, atunci când are loc cea mai importantă sărbătoare a creștinătății, Învierea Domnului.

Conform rânduielii Bisercii Ortodoxe, Postul Sfintelor Paști trebuie ținut astfel:

  • în primele zile din prima săptămână se recomandă ajunare totală, iar pentru cei care nu pot ține post negru pe întreg parcursul zilei, ajunare până seara, iar dacă se poate să se hrănească cu pâine și apă. Aceste recomandări sunt valable atât pentru primele trei zile din prima săptămâmnă a postului (luni, marți și miercuri), cât și pentru ultimele două zile din Săptămâna Sfintelor Patimi (vineri și sâmbătă).
  • în ziua de miercuri din Săptămâna Mare se ține post negru până seara, după săvârșirea Liturghiei Darurilor înainte sfințite, când se mănâncă pâine și legume fierte fără untdelemn.

Deși pentru majoritatea creștinilor, zacusca este un preparat omniprezent în alimentația de post, de fapt, aceasta este interzisă în anumite zile. Explicația este simplă. Zacusca, printre alte ingrediente, conține și ulei, care nu poate fi consumat în orice zi, ci doar sâmbăta și duminica, atunci când este dezlegare la untdelemn, potrivit creștinortodox.ro.

În Postul Paștelui există două zile cu dezlegare la pește, respectiv de Buna Vestire, pe 25 martie și de Duminica Floriilor, pe 9 aprilie.

Citește și: „Ingredientul cu care să înlocuiești carnea din chiftele. Așa obții o rețetă delicioasă de post

Ce nu ai voie să faci în Postul Paștelui

În Postul Paștelui nu se fac nunți, botezuri și alte petreceri. De asemenea, nu se cântă și nu se dansează. Este interzis consumul de carne, ouă, lapte, brânză. Nu se consumă alcool și nici nu se fumează. Credincioșii nu au voie să mănânce pește decât în zilele cu dezlegare.

În Săptămâna Patimilor se ține post aspru, iar în Vinerea Mare se ține post negru. Totodată, pe toată perioada postului sunt interzise relațiile intime dintre bărbat și femeie.

Citește și: „Mâncare de ștevie, rețeta simplă de post pe care trebuie să o încerci. Ce să adaugi pentru un plus de savoare

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.2 5 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Comentarii
  • Inga Frunze

    In realitate există mai multe posturi pe an. Iar in acelea „zacusca” este perfect compatibila cu rigoarea acelor posturi. Iar in postul mare cine doreste poate face postul aspru , adica fara ulei, iar cine nu poate, din diverse motive poate minca si cu ulei.
    Idea in post nu este sa nu maninci pregatit cu ulei ci sa nu maninci „carne de om”, adica pe aproapele nostru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *