Pisicile sunt cele mai adorate animale de companie, pe lângă câini. Le acordăm o mare grijă și atenție, mai ales că sunt mai pretențioase de fel. Există și o listă cu cel puțin 10 alimente pe care nu ar trebui să le dăm niciodată pisicilor. Aceste produse sunt toxice pentru ele și animalele pot muri din cauza lor.
Așa cum noi, oamenii, nu putem mânca ceea ce consumă animalele, nici ele nu pot mânca ceea ce consumăm noi. Așadar, următoarea serie de alimente ar trebui să lipsească total din meniul patrupedului tău. Asta dacă nu vrei să îi faci mai mult rău, decât bine, desigur.
Ciocolata: pentru pisici este cu adevărat toxică. Ciocolata conține teobromină, un compus pe care pisica nu îl poate digera. Provoacă vărsături, diaree și, în cazuri extreme, convulsii fatale. Ciocolata conține și metilxantine care sunt periculoase pentru pisici. În funcție de ciocolate, aceste elemente sunt mai mult sau mai puțin prezente. Pudra de cacao are o concentrație mai mare, iar ciocolata albă conține mai puțin.
Cafea: Ca și ciocolata, cafeaua conține otravă pentru pisici . Sunt incluse și metilxantinele. Cofeina este, de asemenea, toxică. 8 lingurițe de cafea sunt suficiente pentru a otrăvi o pisică.
Citrice: Grapefruitul, clementina, lămâia, portocala conțin uleiuri esențiale și acid citric care sunt foarte toxice pentru pisici. Nu lăsați cojile, frunzele, tulpinile, pulpa sau semințele de citrice aproape de animalul de companie. O cantitate mică nu este fatală, dar poate provoca vărsături.
Lapte de cocos: Laptele și pulpa de cocos provoacă probleme digestive la pisici dacă sunt ingerate în cantități mari. Din cauza conținutului lor ridicat de potasiu, aceste două produse nu sunt recomandate pentru felină. Acidifică sângele și afectează funcționarea inimii. Totuși, câteva picături de lapte de cocos nu vor ucide pisica și nici nu o vor îmbolnăvi foarte tare. Însă cantitățile mari sunt de evitat.
Produse lactate: Este deja comună ideea că pisicile adoră laptele. Din păcate, însă, nu este adevărat. Felinelor le place gustul laptelui, dar organismul lor nu îl suportă.
Strugurii: Strugurii duc la probleme renale pe termen lung. Partea bună este că pisicile oricum nu sunt mari iybitoare de struguri, așa că riscurile sunt mici în acest caz.
Alune și nuci: Pentru că sunt bogate în fosfor, nucile și alunele nu sunt recomandate felinelor. Un alt motiv este cantitatea de grăsimi din oleaginoase. Provoacă tulburări digestive și uneori chiar pancreatită. Nuca de macadamia pare a fi cea mai dăunătoare din cauza ritmului cardiac crescut pe care îl provoacă. Nucșoara, pe de altă parte, provoacă halucinații atunci când este consumată în cantități mari.
Ouă crude: Un ou crd de proveniență cunsocută este o idee bună. Dacă nu, mai bine le evitați pentru pisici, și chiar și pentru oameni, pentru că pot fi contaminate cu Salmonella. Aceste bacterii provoacă o infecție gravă însoțită de vărsături, diaree și febră. O altă problemă cauzată de o dietă bogată în ouă crude este conținutul lor de avidină. Această enzimă împiedică absorbția corectă a vitaminelor pentru piele și păr.
Carne crudă: Ca și în cazul ouălor, proveniența trebuie cunsocută neapărat. Poate conține bacterii precum Salmonella sau Escherichia coli. Aceste bacterii perturbă digestia pisicii, provocând diaree, vărsături și febră. Este ca o intoxicație alimentară. Nu da niciodată carne de porc crudă, căci este cea care conține cel mai mare risc de contaminare. De asemenea, poate conține un virus numit Aujeszky care provoacă probleme neurologice grave asemănătoare cu simptomele rabiei. Același lucru este valabil și pentru peștele crud.