De la ce vârstă poate să stea copilul pe locul din față din mașină. Călătoriile cu copii în mașină presupun o mai mare responsabilitate din partea celui sau celei care se află la volan. O prudență crescută și o atenție la trafic mai mare sunt condiții esențiale pentru o călătorie în siguranță. Dar de multe ori, adulții aleg să le pună viața copiilor în pericol, permițându-le celor mici să se așeze pe scaunul din față, fără a le păsa de eventualele consecințe grave. Iată ce scrie în lege privind transportul celor mici pe scaunul pasagerului din față.
Din ignoranță, teribilism, sau pur și simplu din necunoașterea legii, părinții aleg să își pună copiii în pericol, lăsându-i să meargă pe locul din față al autovehiculului. Legea este clară în acest sens, iar nerespectarea ei poate duce la amenzi usturătoare și puncte de penalizare.
Așadar, potrivit HG 11/2015, principalele reguli pe care orice părinte trebuie să le știe sunt următoarele:
Prin urmare, după schimbarea legii în 2015, copiii în vârstă de până la 3 ani pot fi transportați doar în autovehicule echipate cu sisteme de siguranță (scaun special pentru copii, omologat, împreuna cu centurile acestuia), excepție făcând transportul public și taxiurile.
Copiii trebuie așezați în mașină în funcție de înălțime. Astfel, potrivit noii legi, copiii de până la 1,35 m nu mai pot fi transportați decât în scaune speciale, pe bancheta din spate sau pe scaunul din față, doar dacă este dezactivat airbagul frontal corespunzător locului, iar în acest caz, scaunul trebuie orientat invers față de direcția de mers.
Pe scaunul din față au voie doar copiii mai mari de 12 ani și care să fie mai înalți de 1,50 m.
Chiar și în aceste condiții, noi vă recomandăm să amânați cât mai mult acest moment și asta pentru că, potrivit statisticilor, pasagerul din față este cel mai vulnerabil la traumatisme în cazul unui accident.