De la ce vârstă poate sta copilul singur acasă. Ce e important să știe orice părinte

Această problemă este una cu care părinții se confruntă des și asta pentru că, de cele mai multe ori, jobul nu îi ajută suficient.
De la ce vârstă poate sta copilul singur acasă. Ce e important să știe orice părinte

De la ce vârstă poate sta copilul singur acasă și ce trebuie să știe în cazul în care se află într-o astfel de situație. Această problemă este una cu care părinții se confruntă des și asta pentru că, de cele mai multe ori, jobul nu îi ajută suficient. În timp ce unii pot lucra de acasă, putând să își supravegheze copiii, alții pleacă dimineața și se mai întorc de la job seara.

De la ce vârstă poate sta copilul singur acasă și ce reguli are de respectat

„Legea spune că limita de vârstă pentru a lăsa un copil singur acasă este de 14 ani. Pe de altă parte, practica arată că unii copii chiar și la 10 ani pot rămâne singuri acasă, în timp ce părinții fac cumpărături. De asemenea, copiii cu vârste între 10 și 11 ani încep să meargă și la școală singuri și se întorc acasă tot singuri.

De exemplu, copilul rămâne singur dacă ai nevoie să cumperi ceva la supermarket sau dacă este iarnă și frig și nu vrei să-l mai scoți afară. Sau poate chiar el nu vrea să iasă afară, iar tu ești nevoită să mergi să cumperi ceva urgent”, explică specialiștii în domeniu.

Ce să faceți înainte de a lăsa copilul singur acasă

Copilul are ritmul lui unic de dezvoltare. Astfel că, deși poate avea vârsta potrivită, el poate fi nepregătit emoțional, pentru a sta singur acasă.

Măsurile de siguranță sunt extrem de importante – Copilul trebuie să știe că nu are voie să umble la aragaz, la priză sau alte posibile pericole din casă.

Dacă este încă destul de mic, lăsați mâncarea pregătită și tot ce are nevoie, la îndemână.

Ce trebuie să cunoască copilul care rămâne singur în casă:

  • Să știe cum să apeleze autoritățile în caz de urgență (poliție, pompieri și ambulanță);
  • Să știe cum poate lua legătura cu unul dintre voi, mama sau tatăl; Să cunoască numerele voastre de telefon (sau să le aibă la îndemână) și să aibă acces la telefon;
  • Cum să reacționeze dacă suna interfonul sau bate la ușă o persoană necunoscută.
  • Ce are și ce nu are voie să facă, cât timp este singur acasă;
  • Să aibă o persoana de încredere în apropierea casei, la care să poată apela în caz de urgență;

„Părinții se sperie la simplul gând că și-ar putea lăsa copilul singur în casă. Totuși, aceasta poate reprezenta o experiență pozitivă dacă vei hotărî să-l lași singur. Iar acesta poate că se va dovedi pregătit și suficient de matur pentru a sta singur câteva ore.

Această experiență îi va spori încrederea în sine. Va încerca să demonstreze părinților că e responsabil și capabil să treacă la următorul nivel”, sunt de părere specialiștii.

De la ce vârstă poate copilul sa meargă singur la școala. Reguli de respectat

Specialiștii sunt de părere că vârsta la care copiii pot merge singuri la școală, este de 10-11 ani. Acesta trebuie să țină cont de regulile de mai jos:

  • Atunci când traversează strada, copilul trebuie să renunțe la telefon sau orice alt dispozitiv care să le atragă atenția.
  • Copilul trebuie să traverseze întotdeauna prin intersecții unde există semafoare;
  • Copiii nu trebuie să nu traverseze prin locuri nemarcate.
  • Întotdeauna să fie atent la mașinile care întorc, atunci când traversează strada.
  • Este indicat să poarte haine deschise la culoare.
  • Să nu meargă niciodată cu o persoană necunoscută. Dar nici cu o persoană pe care o cunoaște, dar care nu este desemnată un adult „sigur”.
  • Să se uite în partea stângă, în partea dreaptă și apoi din nou la stânga înainte de a trece; în timp ce traversează să fie atent la trafic.
  • Copilul vostru trebuie să știe că se poate întâmpla ca șoferii să nu-l vadă, chiar dacă el poate vedea șoferul.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.1 7 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *