În timp ce unii oameni nu se grăbesc să se angajeze până la finalizarea studiilor, există și mulți tineri care își doresc să fie pe picioarele lor și să capete experiență de la vârste cât mai fragede. Indiferent că este vorba despre un job sezonier sau permanent, nu trebuie să aștepți să împlinești 18 ani pentru a semna primul contract de muncă. De la ce vârstă te poți angaja, potrivit legii, și ce trebuie să știi dacă vrei să intri în câmpul muncii.
Mulți tineri se grăbesc să capete experiență în muncă și să câștige bani încă dinainte de a împlini 18 ani sau de a finaliza studiile. Cei mai mulți adolescenți aleg fie joburi part-time, care să le permită să se ocupe și de școală, fie joburi sezoniere, pe timpul vacanței de vară. Tinerii pot lucra și ca zilieri, iar condițiile în care pot face acest lucru sunt prevăzute în Codul Muncii.
Legislația le permite tinerilor să se angajeze doar după ce ating un prag de vârstă minim. Angajatorii au obligația de a verifica vârsta celor care doresc să muncească, pentru a se asigura că se încadrează în limita prevăzută de lege.
În România, se consideră că tinerii se află în capacitate de muncă după împlinirea vârstei de 16 ani. Astfel, adolescenții se pot angaja în anumite domenii dacă au împlinit 16 ani fără probleme. Există însă și excepții, iar dacă nu au încă 16 ani împliniți, tinerii se pot angaja, însă doar cu acordul părinților.
Astfel, vârsta minimă de angajare în țara noastră, potrivit Codului Muncii, este de 15 ani. Între 15 și 16 ani, adolescenții se pot angaja doar cu acordul părinților. După 16 ani, nu mai este nevoie de acest acord pentru a putea lucra cu forme legale. Trebuie menționat că, dacă tinerii nu au împlinit 16 ani, iar părinții își retrag acordul, contractul de muncă trebuie să înceteze automat.
”Persoana fizică poate încheia un contract de muncă în calitate de salariat și la împlinirea vârstei de 15 ani, cu acordul părinților sau al reprezentanților legali, pentru activități potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile și cunoștințele sale, dacă astfel nu îi sunt periclitate sănătatea, dezvoltarea și pregătirea profesională”, se arată în legislația muncii.
Tinerii care nu au împlinit 18 ani pot lucra doar în anumite condiții. Codul Muncii prevede ca angajații minori să aibă o normă de lucru de maximum 6 ore pe zi și 30 de ore pe săptămână.
Mai trebuie menționat faptul că angajații minori nu pot primi un salariu mai mic decât salariul minim pe economie. Acesta trebuie să fie calculat la norma de 30 de ore de muncă pe săptămână.
Persoanele care nu au împlinit 18 ani nu pot lucra în ture de noapte, nu pot face munci periculoase sau care sunt în dezacord cu vârsta și cu capacitățile lor fizice. De asemenea, nu pot întreprinde activități care le împiedică dezvoltarea fizică sau care le pun în pericol integritatea. De asemenea, minorii nu pot presta muncă suplimentară.
Nu pot fi angajați tineri care au sub 18 ani pentru activități care: