De unde descarci dovada autorecenzarii 2022. Etapa autorecenzării s-a încheiat vineri, 27 mai, iar în perioada 31 mai – 17 iulie are loc recenzarea pe teren, prin deplasarea recenzorilor la adresele de reședință obișnuită a populației care nu s-a autorecenzat online. Potrivit INS, aproximativ 47% din populația țintă s-a autorecenzat. Dintre ei, cei care lucrează își pot lua o zi liberă dacă fac dovada auterecenzării. Iată de unde poate fi descărcat documentul și până când poate fi folosit.
Adeverința autorecenzării este valabilă doar în cazul persoanelor care au chestionarele validate de autorități. Fiecare persoană trebuie să facă dovada participării la recensământ printr-un cod de confirmare. Acesta este generat automat la încheierea cu succes a înscrierii în aplicaţie.
Dovada autorecenzării se poate descărcat de pe dovrec.insse.ro. În cazul persoanelor salariate se acordă o singură zi liberă, plătită indiferent dacă aceasta a realizat auto-recenzarea pentru sine și pentru alți membri ai gospodăriei (a copiilor minori, de exemplu) ori pentru alte persoane, conform art. 49 din OUG nr.19/2020 privind organizarea şi desfăşurarea recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021, aprobată cu completări și modificări prin Legea nr.178/2020, cu modificările și completările ulterioare.
Recensământul național al populației și locuințelor se va încheia pe 17 iulie, iar aproximativ 4 milioane de oameni încă nu s-au înregistrat. Metoda clasică de recenzare în care recenzorul merge din casă în casă nu a dat roade, în special din cauza lipsei de personal și a reticenței oamenilor.
În acest context, cu doar câteva zile înainte de încheierea recensămânntului, autoritățile au luat o ultimă măsură menită să îi determine pe oameni să treacă datele: au redeschis centrele fixe. Acolo, rezidenții care nu au știut sau nu au putut până acum să participe la recensământ își pot trece datele în prezența reprezentanților INS.
În București, un astfel de punct pentru efectuarea recenzării a fost amenajat la sediul principal al INS, pe Bulevardul Libertății, nr.16, Sectorul 5. Românii se pot prezenta aici până la data de 17 iulie, de luni până duminică, în intervalul orar 08:00 – 20:00.
„Prin înfiinţarea acestor puncte fixe am venit şi în întâmpinarea cererilor cetăţenilor, mulţi dintre ei solicitându-ne şi o altă variantă de recenzare, pe lângă vizita recenzorilor la domiciliu”, a declarat președintele INS, Tudorel Andrei.
În același timp, recenzorii continuă să bată din ușă în ușă pentru colectarea datelor pentru recensământ și înregistrarea acestora pe tabletele electronice.
„Până la 6 iulie, peste 75% din populaţia estimată fusese recenzată, în ambele etape, autorecenzare şi recenzarea prin interviuri faţă în faţă”, transmite Institutul Național de Statistică.
Colectarea datelor este un proces anevoios. Oamenii sunt reticenți atunci când îi văd pe recenzori la ușile lor. Au fost aplicate și primele sancțiuni pentru cei care au refuzat să participe la recensământ. Potrivit legii, amenzile ajung și până la 3.000 de lei pentru persoanele care refuză să răspundă la chestionare. În Oradea, de exemplu, s-au dat deja 15 amenzi, iar alte sancțiuni s-au aplicat în județele Botoșani și Tulcea.