Te-ai întrebat vreodată ce fel de vin se folosește în biserică? De unde este adus cel care e folosit la împărtășanie? ÎPS Ioan Selejan, mitropolitul Banatului, a vorbit despre semnificația vinului în biserică și istoria acestuia.
Vinul reprezintă „sângele lui Hristos“ și este singura băutură alcoolică acceptată de Biserică. De multe ori s-a pus întrebarea dacă se folosește doar vin roșu sau și alb în biserică. Răspunsul este următorul: se utilizează vin după obiceiul și practica locului, dar și după preferințe și posibilități. Sfânta Scriptură spune că Mântuitorul Hristos a utilizat vin la Cina cea de Taină, dar nu specifică culoarea lui. Vinul roşu însă este cel mai răspândit în biserici.
„Credincioşii ştiu că vinul reprezintă sângele Domnului. Se recomandă vinul roşu de cea mai bună calitate. Nu poţi să iei orice vin care se pune în vânzare în comerţ. Nu poţi să ai un vin super industrializat. Vinul se mai face şi din struguri, ca atare nu se recomandă orice vin contrafăcut, care are doar gust de vin”, a declarat ÎPS Ioan Selejan pentru adevarul.ro.
Potrivit Vechiului Testament, vinul era considerat aliment cu efect tămăduitor și întăritor pentru organismul omului ca și untdelemn.
„În vechime, vinul pentru Sfânta Liturghie era adus de văduve. Era femei cu o văduvie curată, cinstită. Nu orice femeie putea să facă aşa ceva. Trebuia să aibă o viaţă aleasă şi să fie de cinste în comunitate”, a mai spus Ioan Selejan.
De asemenea, Ioan Selejan a declarat că el consideră că vinul bun este acela în care strugurele este stors în butoi, fără alte adăugiri.
„Din mustul cel bun iese vinul pentru biserică, pentru Paşti, pentru Liturghie. Noi luăm vin de la podgoriile care lucrează după normele europene, cu tehnologii cât se poate de curate”, a mai spus Ioan Selejan.
Sfânta Împărtășanie este una dintre tainele de bază ale Bisericii Ortodoxe, alături de alte două sfinte taine precum Sfântul Botez și Spovedania. Se mai numește și Euharistie, adică mulțumire, recunoștință pentru că le este dăruită credincioșilor din mulțumire și recunoștință față de Iisus Hristos.
În realitate, Biserica Ortodoxă nu specifică exact de câte ori este bine să te împărtășești într-un an, însă există sfaturile Sfinților Părinți după care credincioșii se pot ghida.
Sfântul Nicodim aghioritul spune: „Toţi binecredincioşii creştini sunt îndatoraţi să se împărtăşească des. Acest lucru îl poruncesc Stăpâneştile porunci ale Domnului nostru Iisus Hristos, Faptele şi Canoanele Sfinţilor Apostoli şi ale Sfintelor Sinoade şi mărturiile locale ale Sfinţilor Părinţi, Cuvintele, rânduiala şi sfinţita lucrare a Sfintei Liturghii și însăşi rânduiala Sfintei împărtăşiri.”