Apa de la robinet a reprezentat întotdeauna un subiect controversat printre români. Mulți consideră că nu ar trebui consumată întrucât deși se spune că este potabilă ar conține substanțe care pot pune în pericol sănătatea celor care o beau. Pe de altă parte, există asigurearea fermă a comapaniei de distribuție că apa de la robinet este bună de băut, fiind efectuate zilnic analize în acest sens. Ceea ce puțină lume știe însă este de unde provine de fapt apa de la robinet pe care o beau bucureștenii.
Pe hârtie, buletinele de analiză a apei potabile din București arată bine. Cu toate acestea, mulți dintre locuitorii Capitalei evită să o bea și preferă fie să cumpere apă îmbuteliată, fie să o fiarbă pe cea de la robinet, după care să o consume.
Însă indiferent dacă preferă sau nu să consume apă potabilă din sistemul centralizat, bucureștenii, în mare parte, nu știu cu exactitate de unde provine această apă. Cei aproximativ trei milioane de locuitori ai Capitalei și județului Ilfov sunt aprovizionați cu apă din râurile Dâmbovița și Argeș.
Până ajunge în casele lor însă, apa parcurge un proces de purificare. Este adusă printr-un sistem de conducte ce măsoară aproape 2.300 de kilometri și apeducte cu o lungime totală de 246 de kilometri, scrie Playtech.ro.
Înainte de a fi distribuită către casele cetățenilor, apa este tratată în trei uzine: Roșu, Arcuda și Crivina. Cantitatea totală de apă livrată zi de zi către casele românilor este de aproximativ 962.000 de metri cubi.
Stația de eupurare de la Crivina a fost dată în folosință în iulie 2006. Sistemul de filtrare al acesteia prevede eliminarea tuturor substanțelor toxice care provin din râul Argeș. Pe lângă procesele clasice de tratare a apei, uzina folosești și ozon.
Prin această metodă de tratate, se evită inclusiv contaminarea filtrelor cu germeni. Particulele foarte fine (aflate în suspensie în apă) se adună sub acțiunea unui coagulant. Așadar, apa este recirculată și cu ajutorul reactivilor introduși, aglomerările de particule devin din ce în ce mai mari, depunându-se în cele patru decantoare lamelare existente la uzina de la Crivina. În această etapă, apa devine foarte limpede.
După acest întreg proces, apa este dirijată în filtre cu nisip, unde sunt eliminate particulele care au reușit să treacă. În urma procedurii, apa devine mult mai limpede și astfel se obțin toți parametrii pe care trebuie să îi îndeplinească apa potabilă.
În ultima fază, apa trece printr-o nouă etapă de purificare. În cadrul dezinfecției se folosește clor gazos, care elimină bacteriile și paraziții.
Citește și: „De ce nu trebuie să bei apă cu același pahar de mai multe ori, fără să îl speli. Greșeala pe care mulți o fac”
Deși multă lume evită să bea apă de la robinet, în privința consumului de apă îmbutelită ne situăm mult sub media europeană. Un român bea în medie cam 80 de litri pe an, potrivit unui studiu din 2016, în timp ce în Uniunea Europeană media se situează la 105 litri pe cap de locuitor.