De unde vin de fapt produsele de la Lidl? Cel mai probabil mulți dintre români își pun această întrebare. După cifra de afaceri, Lidl este liderul pieței de comerț alimentar din România. Conform reprezentanților gigantului german, „modelul de bussines al Lidl este unic pe piața locală”. Se pare că cea mai mare parte a produselor de pe rafturile lanțului de magazine sunt marcă proprie.
Mulți dintre români aleg să își facă cumpărăturile în magazinele Lidl, iar asta o arată și cifra de afaceri a discounterului. Lider pe piața locală de comerț alimentar, retailerul german a acoperit toate categoriile de produse pe care le vinde cu mărci private.
Ei bine, acest lucru poate reprezenta un avantaj, ținând cont de faptul că mărcile private dezvoltate de retaileri sunt cu până la 30% mai ieftine decât cele are brandurilor consacrate, care pe același segment și pe același nivel de preț.
În plus, într-o perioadă în care inflația reduce puterea de cumpărare a clienților, produsele comercializate cu mărci private câștigă foarte mult teren. Conform reprezentanților Lidl, peste 80% din produsele din magazinele companiei sunt marcă proprie.
„Modelul de business al Lidl este unic pe piața locală – peste 80% dintre produsele aflate pe rafturile magazinelor noastre sunt marcă proprie. În prezent, avem produse marcă proprie pentru aproape fiecare categorie de produs pe care o comercializăm: de la produse de bază, dar și articole care răspund unor nevoi specifice ale consumatorilor, până la bunuri premium”, precizează reprezentanții companiei, potrivit Ziarul Financiar, citați de playtech.ro.
Conform unei analize GfK, companie de cercetare de piață, Lidl, Penny și Supeco sunt „responsabili” pentru nu mai puțin de 70 de procente din tot ce înseamnă vânzările de mărci private în țara noastră.
Conform sursei citate, Lidl este liderul pieței locale de comerț alimentar. De ce spunem acest lucru? Ei bine, cu o rețea de peste 300 de magazine în toată România, lanțul de magazine a avut în 2021 o cifră de afaceri de aproximativ 15 miliarde de lei.
Așadar, potrivit estimărilor și calculelor ZF, la o cotă de piață de 80% a mărcilor private, rezultă că vânzările de produse precum Pilos, Cien, W5 sau Cămara Noastră ajung la circa 12 miliarde de lei.
Pe de altă parte, cota de piață a mărcilor private a altor retaileri variază între 10 și 35%, iar media la nivelul întregului comerț alimentar este situată cam pe la 25% (în valoare), după cum arată estimările oferite de GfK.