De unde vine expresia a plânge cu lacrimi de crocodil. Aceasta este una dintre cele mai cunoscute expresii din limbajul popular. Cu toate acestea, iată care este originea ei, de fapt.
Această expresie este foarte des folosită pentru a face referire la o situație neplăcută. Deși aparent are legătură cu tristețea, această sintagmă nu simbolizează tocmai o stare plină de emoții negative.
Am auzit des folosită această expresie, dar este utilizată și în Mexic sau în alte țări din America Latină. Și în țările latine, așadar, este foarte obișnuit să auzi că este menționată la un moment dat sintagma „lacrimi de crocodil”. În general, face aluzie la tristețe sau chiar la plâns fără a avea însă sentimente implicate.
Această sintagmă ar fi fost folosită cu multe secole în urmă, mai precis în secolul al XIII-lea. Pe atunci călugărul Bartholomaeus de Glanville a subliniat că aceste animale atacau oamenii de pe malurile râurilor. Totuși, înainte de a-i devora, crocodilii așteptau o clipă, pentru că înainte plângeau pentru ei.
Mai mult, în Evul Mediu s-a răspândit o legendă în care crocodilii emiteau un cântec asemănător cu cel al sirenelor mitice. Astfel obișnuiau să atragă victimele. Spre deosebire de cântecul sirenelor, crocodilii scoteau suspine cu ajutărul cărora își atrăgeau toată prada pentru a putea să o devoreze. Această acțiune este chiar portretizată într-o lucrare din 1611 „Comoara limbii castiliane”.
Deși a avut o credibilității redusă, ideea că acești prădători ar fi plâns înainte de a devora oamenii a continuat mulți ani în diferite scrieri.
În 2006 zoologul Kent Vliet a efectuat un studiu în care a observat cu atenție această specie. Astfel a putut observa că cinci din șapte reptile au produs lacrimi înainte, în timpul și după masă. Faptul că crocodilii secretă lacrimi se datorează faptului că pot scăpa de apa din ochi și astfel rămân sănătoși.
La oameni, acest lucru se poate datora sindromului Bogorad, care provoacă lăcrimarea ochilor în timpul sau după mâncarea alimentelor.
Ținând cont de documentări, putem preciza că expresia lacrimilor de crocodil provine din zone europene. În Mexic și în alte locuri, această frază este atribuită unor oameni care ar putea simți tristețe. Totodată, poate fi vorba doar de acțiunea de a plânge, care nu înseamnă neapărat părere de rău. După cum am văzut, când crocodilii ajung să verse lacrimi, nu conectează acest lucru cu nicio emoție. Mai degrabă astfel își mențin ochii sănătoși.
În limbajul popular românesc, a plânge cu lacrimi de crocodil, înseamnă a te preface. Această expresie face referire la un comportament ipocrit, care nu trădează păreri de rău, ci o atitudine falsă.