De unde vine Moș Nicolae, de fapt. Povestea neștiută a Sfântului Nicolae, cum a pornit tradiția de a lăsa cadouri în ghete

Cum ne pregătim pentru această sărbătoare

Scris de: Daoud Andra

05 Dec. 2023

De unde vine Moș Nicolae, de fapt. Povestea neștiută a Sfântului Nicolae, cum a pornit tradiția de a lăsa cadouri în ghete

Sărbătoarea Sfântului Nicolae este prilej pentru copii să primească daruri în ghetuțe sau nuielușe, în cazul în care nu au fost cuminți. În această zi, se ține cont de o serie de tradiții și obiceiuri în popor. Ce este bine să faci de Moș Nicolae 2023, potrivit tradiției. Cum se pregătesc copiii să îl aștepte pe Moș Nicolae.

De ce se oferă cadouri de Moș Nicolae

Sfântul Nicolae a fost episcop în localitate Myra, aflată în partea asiatică a Turciei de astăzi. Încă de la o vârstă fragedă, a început să împartă din averea sa străinilor, pentru a-i ajuta. Se spune că a ajutat trei surori, al căror tată nu avea bani să le plătească zestrea pentru a se căsători și le-ar fi obligat să se prostitueze. Nicolae le-a dat câte o pungă cu bani, pentru a putea plăti.

De la acest obicei s-a răspândit tradiția de a oferi cadouri în seara dinaintea sărbătorii. Nu toți copiii primesc însă daruri, ci pot primi o nuielușă dacă nu au fost cuminți, în semn de avertisment. Acest obicei se trage tot de la Sfântul Nicolae, care i-a dat ereticului Arie o palmă, la un moment dat, pentru a nu produce o ruptură în Biserică. Nuiaua este un simbol pentru acel moment și se păstrează în casă până la Crăciun.

Citește și: Nuielușa lui Moș Nicolae. De ce o primesc de fapt copiii neascultători. Care este povestea ei

Moș Nicolae 2022. Tradiții și obiceiuri
Moș Nicolae lasă cadourile în ghetuțe

Tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae

  • În seara de 5 spre 6 decembrie, copiii își spală și lustruiesc încălțămintea, pentru ca Moșul să le lase cadouri. Se spune că Moș Nicolae lasă darurile doar dacă ghetuțele sunt curate.
  • Dacă primesc o nuielușă, aceasta trebuie să fie de măr sau dintr-un alt pom fructifer. Se pune în apă și, dacă înmugurește până la Crăciun, înseamnă că greșelile au fost iertate.
  • Moș Nicolae aduce în general dulciuri, fructe și cadouri mai puțin consistente decât Moș Crăciun.
  • Pe lângă cadourile oferite copiilor, de Moș Nicolae este bine să facem fapte bune și să îi ajutăm pe cei mai puțin norocoși.
  • În unele țări, de Moș Nicolae se organizează târguri sau evenimente caritabile și se strâng bani pentru cei nevoiași.
  • În Polonia, se spune că darurile de Moș Nicolae vin de la stele, în timp ce în Ungaria, copiii cred că sunt aduse de îngeri.

Citește și: Idei cadouri de Moș Nicolae pentru iubit sau soț. Cele mai frumoase surprize pentru perechea ta

Legenda Sfântului Nicolae

Pe lângă faptele de milostenie și minunile pe care le-a săvârșit, de numele Sfântului Nicolae se leagă și o poveste care explică de ce se fac cadouri cu ocazia acestei sărbători. Se spune că, în timpurile străvechi, pentru ca o fată să se poată căsători, avea nevoie de zestre. Cu cât familia ei avea o zestre mai mare, cu atât creșteau șansele să își găsească un soț mai bun. Un bărbat care avea trei fete și nu avea bani de zestre, a fost ajutat de Sfântul Nicolae.

Când a venit vremea ca fata cea mare să se căsătorească, Nicolae a lăsat o pungă cu bani de aur la ușă. La fel s-a întâmplat și la fata mijlocie. Tatăl, curios să vadă cine le dă bani fetelor, a urmărit atunci când a venit vremea ca și mezina să se mărite. L-a prins pe Nicolae, însă acesta nu a mai lăsat punga cu bani la ușă, ci s-a urcat pe casă și a aruncat-o pe horn. Din acest motiv, se spune că atunci când primim daruri și nu știm de la cine sunt, de fapt sunt de la Moș Nicolae.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *