Sărbătoarea Sfântului Nicolae este prilej pentru copii să primească daruri în ghetuțe sau nuielușe, în cazul în care nu au fost cuminți. În această zi, se ține cont de o serie de tradiții și obiceiuri în popor. Ce este bine să faci de Moș Nicolae 2023, potrivit tradiției. Cum se pregătesc copiii să îl aștepte pe Moș Nicolae.
Sfântul Nicolae a fost episcop în localitate Myra, aflată în partea asiatică a Turciei de astăzi. Încă de la o vârstă fragedă, a început să împartă din averea sa străinilor, pentru a-i ajuta. Se spune că a ajutat trei surori, al căror tată nu avea bani să le plătească zestrea pentru a se căsători și le-ar fi obligat să se prostitueze. Nicolae le-a dat câte o pungă cu bani, pentru a putea plăti.
De la acest obicei s-a răspândit tradiția de a oferi cadouri în seara dinaintea sărbătorii. Nu toți copiii primesc însă daruri, ci pot primi o nuielușă dacă nu au fost cuminți, în semn de avertisment. Acest obicei se trage tot de la Sfântul Nicolae, care i-a dat ereticului Arie o palmă, la un moment dat, pentru a nu produce o ruptură în Biserică. Nuiaua este un simbol pentru acel moment și se păstrează în casă până la Crăciun.
Citește și: Nuielușa lui Moș Nicolae. De ce o primesc de fapt copiii neascultători. Care este povestea ei
Citește și: Idei cadouri de Moș Nicolae pentru iubit sau soț. Cele mai frumoase surprize pentru perechea ta
Pe lângă faptele de milostenie și minunile pe care le-a săvârșit, de numele Sfântului Nicolae se leagă și o poveste care explică de ce se fac cadouri cu ocazia acestei sărbători. Se spune că, în timpurile străvechi, pentru ca o fată să se poată căsători, avea nevoie de zestre. Cu cât familia ei avea o zestre mai mare, cu atât creșteau șansele să își găsească un soț mai bun. Un bărbat care avea trei fete și nu avea bani de zestre, a fost ajutat de Sfântul Nicolae.
Când a venit vremea ca fata cea mare să se căsătorească, Nicolae a lăsat o pungă cu bani de aur la ușă. La fel s-a întâmplat și la fata mijlocie. Tatăl, curios să vadă cine le dă bani fetelor, a urmărit atunci când a venit vremea ca și mezina să se mărite. L-a prins pe Nicolae, însă acesta nu a mai lăsat punga cu bani la ușă, ci s-a urcat pe casă și a aruncat-o pe horn. Din acest motiv, se spune că atunci când primim daruri și nu știm de la cine sunt, de fapt sunt de la Moș Nicolae.