Boboteaza este una dintre cele mai mari sărbători ale ortodoxiei. Are loc în fiecare an pe data de 6 ianuarie, zi în care credincioși sărbătoresc botezul lui Iisus Hristos în apele Iordanului de către Sfântul Ioan Botezătorul. Însă în ciuda importanței sale, puțină lume știe de unde vine, mai exact, numele de ”Bobotează”. Iată ce nseamnă, de fapt, acest cuvânt.
Termenul Bobotează provine de la două evenimente cruciale din timpul vieții Mântuitorului: Arătarea lui Dumnezeu și Botezul Domnului de către proorocul Ioan.
Citește și: Ce rugăciune se spune de Bobotează. Cuvintele puternice pe care e bine să le rostești pe 6 ianuarie
În calendarul slav, preluat apoi și de calendarele românești vechi, sărbătoarea este denumită „Bogoiavlenie i Krăștenie” traducându-se drept „Arătarea lui Dumnezeu și Botezul”. În mod simplificat, termenul românesc „Bobotează” reprezintă o uniune a două cuvinte, unul slav și celălalt românesc: „Bo” – derivat din „Bogoiavlenie,” însemnând „Arătarea lui Dumnezeu,” și „Boteaza” – referindu-se la „Botezul”, care s-a păstrat în forma sa slavă cu ”a” la final.
De Botează, preoții sfințesc apele și oferă această apă sfințită credincioșilor spre a o consuma cu credință, dar și cu precauție. Apa sfințită în această zi de sărbătoare se numește Agheasmă Mare și are rol vindecător și purificator.
Citește și: Ce să nu faci de Bobotează. Tradiția pe care nu trebuie să o încalci. Aduce mare ghinion
Credincioșii trebuie să consume această apă doar opt zile de la Bobotează, dar și în anumite situații indicate de preot, cum ar fi în caz de boală sau în locul împărtășaniei (pentru cei care nu au voie să ia Sfânta Împărtășanie li se permite să ia Agheasmă Mare).
„Agheasma Mare se gustă în fiecare zi, opt zile de la rând, pe nemâncate. De ce opt zile și nu șapte? Pentru că, așa cum spune într-o rugăciune, ea este curățitoare spre viața veșnică”– Preafericitul Patriarh Daniel
„Gustând opt zile din apa această, ne aducem aminte de botezul nostru, care a fost săvârșit pentru că noi să avem arvună vieții veșnice, mântuirea și dobândirea vieții veșnice”– Preafericitul Patriarh Daniel
”Cifra 8 este simbolul veșniciei. Deci, opt zile la rând gustăm apa această, ne sfințim, ne întărim și înmulțim în noi harul pe care l-am primit la botez , ne curățim și devenim mai iubiți de Dumnezeu-Tatăl, mai întăriți în credință de către Dumnezeu-Fiul și mai sfințiți de către Duhul Sfânt”, a explicat în urmă cu ceva timp Preafericitul Patriarh Daniel.