Deodorant cu sau fără aluminiu? Transpirația la subrat urât mirositoare este lipicioasă și foarte neplăcută. Deodorantele conțin săruri de aluminiu care împiedică transpirația să ajungă la suprafața pielii. Totodată, deodorantele care nu conțin aluminiu ajută la combaterea mirosurilor neplăcute fără a bloca porii. Deci, află totul despre beneficiile fiecărui tip de deodorant.
Ce deodorant e recomandat să folosești și de ce. Iată mai jos câteva sfaturi și sugestii care să te ajute să iei cea mai bună decizie!
Aluminiul din antiperspirante este o sare de aluminiu, adesea clorhidrat de aluminiu. Acest ingredient a fost folosit de mai bine de jumătate de secol pentru a controla transpirația și mirosurile antiperspirante. Alte săruri de aluminiu se găsesc în vaccinuri, tratarea apei și antiacide, printre nenumărate alte utilizări. Clorhidratul de aluminiu din antiperspirante se absoarbe în piele și blochează temporar porii. Astfel împiedică transpirația să ajungă la suprafață.
Deseori sunt preferate deodorantele care rămân pe suprafața pielii și nu interferează cu procesul natural de transpirație. Dacă ești în căutarea unei modalități alternative de a combate transpirația, poate este momentul pentru o schimbare. Poți încerca trecerea la un deodorant fără aluminiu.
Aceste deodorante nu conțin săruri de aluminiu pentru a controla transpirația. Ele controlează mirosul urmărind sursa principală: bacteriile care trăiesc în axile. Transpirația în sine este practic inodoră, dar ajută la promovarea unui mediu care permite bacteriilor să se dezvolte. În acest proces se creează un miros neplăcut.
Deodorantele fără aluminiu conțin ingrediente specifice pentru a face axilele mai puțin prietenoase cu bacteriile. Când se reduce cantitatea de bacterii, este redusă și sursa mirosului. În plus, majoritatea deodorantelor conțin parfumuri care ajută la neutralizarea și mascarea mirosului neplăcut unul proaspăt și curat. Aceste deodorante conțin și bicarbonat de sodiu sau alte ingrediente pentru a ajuta la absorbția umezelii.
Surse de încredere a Societății Americane de Cancer notează că nu există dovezi științifice conform cărora utilizarea antiperspiranților ar cauza cancerul.
Dar unele cercetări au sugerat că aluminiul, cel puțin în cantități mari, poate fi dăunător.
Un studiu din 2017, a întrebat sute de femei cât de des au folosit antiperspirante și pentru cât timp. Femeile cu cancer de sân a raportat că au folosit antiperspirante de mai multe ori pe zi, începând înainte de vârsta de 30 de ani.
Grupul de femei fără cancer de sân a raportat că a folosit deodorante mai rar. Ambele grupuri au avut săruri de aluminiu în țesutul mamar. Dar femeile care au avut cancer de sân în cadranul exterior superior au folosit produse din aluminiu mai frecvent. Astfel că au avut niveluri mai mari de aluminiu în țesutul mamar decât femeile fără cancer.
Un alt studiu din 2018 a concluzionat că prea mult aluminiu poate schimba modul în care organismul produce sau răspunde la hormonul feminin estrogen.
Citește și care este diferenţa între deodorant şi antiperspirant. Cum îl alegi pe cel potrivit pentru tine