Portocalele sunt unele dintre fructele cel mai puternic asociate cu iarna, alături de mandarine și clementine. Acestea pot fi savurate ca atare, pot fi transformate în suc sau jeleu, dar pot fi utilizate și la diferite mâncăruri, dulci sau sărate. Iată trei idei de deserturi cu portocale, ușor de făcut și perfecte pentru sezonul rece.
Merele și portocalele sunt, de departe, fructele care dau cel mai bun gust deserturilor iarna. Dacă sunt folosite în combinație cu scorțișoară sau cu alte ingrediente aromate, obținem deserturi cu care vom impresiona atât familia, cât și musafirii. Pentru a face o prăjitură delicioasă, nu este nevoie să urmezi rețete complexe, ci poți obține deserturi excelente foarte ușor și rapid.
Ingrediente:
Citește și: De ce să nu arunci pielița albă de la portocale. Puțini știu ce substanță importantă conține
Mod de preparare:
Într-un bol, se pun ouăle, zahărul, esența, iaurtul, un praf de sare și untul topit. Se mixează bine, după care se încorporează făina cernută, amestecată cu praful de copt sau cu bicarbonatul. Se adaugă coaja rasă de la o portocală BIO și se amestecă totul. Se lasă deoparte, timp în care ne vom ocupa de portocale.
Se pregătește o tavă rotundă sau dreptunghiulară, care se tapetează cu hârtie de copt. Se presară o lingură de zahăr, după care se pun felii de portocale, de 0,5 cm grosime. Se toarnă aluatul peste și se pune prăjitura în cuptorul preîncălzit, pentru 40-45 de minute. După ce se coace, se scoate din tavă, se răstoarnă și se lasă la răcit.
Se pune gemul de portocale pe foc, cu 2 linguri de apă și se încălzește până când devine lichid. Se întinde cu o pensulă pe toată suprafața prăjiturii. Când s-a răcit complet, prăjitura poate fi tăiată și savurată.
Ingrediente:
Citește și: Nu mai arunca la gunoi cojile de portocală. Ce poți să faci cu ele, de fapt. 10 întrebuințări geniale
Mod de preparare:
Se separă ouăle și se bat albușurile spumă, împreună cu zahărul și cu un praf de sare. Separat, se amestecă gălbenușurile cu uleiul și cu coaja de portocală, după care se toarnă peste spuma de albuș. Se încorporează cu un tel și se adaugă și sucul de portocale strecurat.
Se cerne făina și se amestecă cu praful de copt, după care se încorporează în compoziție, amestecând cu telul. Se toarnă 2/3 din aluat într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Restul de aluat se amestecă cu cacao și se toarnă deasupra. Se amestecă cu o scobitoare și se coace checul în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, pentru 30-35 de minute.
Ingrediente:
Sirop:
Mod de preparare:
Se pun într-un bol ouăle, zahărul, coaja și sucul de portocale, zahărul vanilat, praful de copt, iaurtul și uleiul. Se mixează bine totul, până când se omogenizează. Foile de plăcintă se taie sau se rup cu mâna și se pun într-o tavă. Se toarnă peste ele amestecul pregătit mai devreme și se pun deasupra felii de portocale.
Se dă tava la cuptor, la 180 de grade, pentru 45 de minute. Între timp, se prepară siropul, din apă, zahăr și suc de portocale. Se fierbe amestecul 3-4 minute, până când zahărul este topit. Se toarnă siropul peste prăjitura fierbinte, imediat cum este scoasă din cuptor. Se lasă la răcit, după care poate fi tăiată și savurată.