Postul Crăciunului a început oficial pe 15 noiembrie, așa că multe gospodine încearcă diverse rețete de prăjituri de post. Se știe că în cele 40 de zile de post, credincioșii nu au voie să mănânce alimente de dulce, dar există anumite deserturi care nu sunt interzise în această perioadă, pentru că nu conțin ouă sau lapte. În materialul de mai jos vă prezentăm 5 rețete ideale de prăjituri de post, pe care este musai să le încercați.
Prima dată se pun într-un bol zahărul, uleiul, apa, praful de sare şi esenţa de rom. Se mixează bine toate ingredientele şi apoi se adaugă făina amestecată cu praful de copt şi bicarbonatul.
Puteți folosi diferite tipuri de nuci, nu doar cele clasice, românești. Se amestecă bine făina să nu rămână cocoloaşe, apoi se adaugă nucile mărunţite. Se unge forma de chec cu ulei şi se tapetează cu făină, apoi se toarnă compoziţia. Checul se dă la cuptor, iar când este gata, se scoate din cuptor și se lasă să se răcească. La final se pudrează cu zahăr.
Într-un bol mare, adaugăm făina și pune peste restul de ingrediente uscate: cacao, sare, bicarbonat și zahăr. Amestecă foarte bine cu un tel compoziția de negresă de post până când obțineți o compoziție omogenă. Toarnă peste compoziția uscată apa, uleiul și esența de vanilie. Amestecă totul bine cu ajutorul unui tel, până obții un aluat destul de lichid, dar omogen. Se toarnă aluatul de negresă în tavă.
Uniformizează aluatul cu o spatulă sau mișcă ușor tava până când se așează perfect compoziția. Pune negresa de post la cuptor și dă focul la mediu spre mic timp de 30 de minute. Scoate prăjitura din cuptor și las-o să se răcească. Când negresa de post s-a răcit, pudrează cu zahăr și taie în porții egale. Poftă bună!
Margarina, zahărul vanilinat și zahărul se amestecă toate într-un castron mare. Apoi se adaugă laptele de soia, cele două tipuri de făină, praful de copt și bicarbonatul. Aluatul obținut se întinde în forma de copt unsă cu puțin ulei și tapetată cu hârtie. Aluatul se unge cu gemu preferat. Pentru stratul exterior se amestecă bine cu degetele făina cu zahărul și margarina. Se presară peste gem și se dă tava la cuptor pentru 50 de minute. Se servește caldă sau la temperatura camerei.
Pentru început, se tapetează o tavă de tort cu 1 lingură de ulei și 2-3 linguri de zahăr brun. Deasupra stratului de zahăr, se așază feliile de ananas. Amestecă făina cu zahărul rămas și praful de copt. Mixează conserva de ananas bucăți (cu tot cu suc) cu ingredientele uscate. Toarnă compoziția în tavă, peste feliile de ananas și dă tortul de post la cuptor pentru circa 40 de minute, la 180 de grade. Se taie când tortul s-a răcit complet!
Ciocolata se topește la microunde, în reprize de 30 de secunde urmate de amestecare, până când se lichefiază complet. Încorporează laptele de migdale, soia sau laptele de cocos puțin câte puțin, alternativ cu încorporarea biscuiților mărunțiți fin. Adaugă zahărul, stafidele și esența de rom. După ce ai obținut o pastă omogenă, dă-o la frigider pentru 20-30 de minute, până ce pasta se îngroașă și poate fi manipulată ușor. Rulează trufele între palme și tăvălește-le apoi prin cocos. Apoi sunt numai bune de servit!
Citește și: Cât timp se fierb creveții congelați. Ce trebuie să faci imediat după ce îi scoți din apa fierbinte