Deserturi de post. 5 rețete de dulciuri, ușor și rapid de preparat, de care te poți bucura în voie în postul Crăciunului

Iată ce prăjituri de post puteți prepara
Deserturi de post. 5 rețete de dulciuri, ușor și rapid de preparat, de care te poți bucura în voie în postul Crăciunului

Postul Crăciunului a început oficial pe 15 noiembrie, așa că multe gospodine încearcă diverse rețete de prăjituri de post. Se știe că în cele 40 de zile de post, credincioșii nu au voie să mănânce alimente de dulce, dar există anumite deserturi care nu sunt interzise în această perioadă, pentru că nu conțin ouă sau lapte. În materialul de mai jos vă prezentăm 5 rețete ideale de prăjituri de post, pe care este musai să le încercați.

5 rețete de dulciuri de post, ușor și rapid de preparat

1. Rețetă chec cu nuci

Ingrediente:

  • 500 g făină;
  • 300 g zahăr;
  • 2 linguri praf de copt;
  • 1 linguriță bicarbonat;
  • 1 fiolă esență de rom;
  • 10 linguri ulei floarea soarelui;
  • 1 1/2 cană apă;
  • 1 cană nuci mărunțite;
  • zahăr pudră pentru ornat.

Mod de preparare:

Prima dată se pun într-un bol zahărul, uleiul, apa, praful de sare şi esenţa de rom. Se mixează bine toate ingredientele şi apoi se adaugă făina amestecată cu praful de copt şi bicarbonatul.

Puteți folosi diferite tipuri de nuci, nu doar cele clasice, românești. Se amestecă bine făina să nu rămână cocoloaşe, apoi se adaugă nucile mărunţite. Se unge forma de chec cu ulei şi se tapetează cu făină, apoi se toarnă compoziţia. Checul se dă la cuptor, iar când este gata, se scoate din cuptor și se lasă să se răcească. La final se pudrează cu zahăr.

2. Rețetă negresă cu cacao

Ingrediente:

  • 280 g făină;
  • 240 ml apă;
  • 250-280 g zahăr;
  • 100 g cacao pudră;
  • 80-100 ml ulei;
  • 1 linguriță de sare;
  • 2 fiole esență de vanilie;
  • 1/2 linguriță bicarbonat/praf de copt;

Mod de preparare:

Într-un bol mare, adaugăm făina și pune peste restul de ingrediente uscate: cacao, sare, bicarbonat și zahăr. Amestecă foarte bine cu un tel compoziția de negresă de post până când obțineți o compoziție omogenă. Toarnă peste compoziția uscată apa, uleiul și esența de vanilie. Amestecă totul bine cu ajutorul unui tel, până obții un aluat destul de lichid, dar omogen. Se toarnă aluatul de negresă în tavă.

Uniformizează aluatul cu o spatulă sau mișcă ușor tava până când se așează perfect compoziția. Pune negresa de post la cuptor și dă focul la mediu spre mic timp de 30 de minute. Scoate prăjitura din cuptor și las-o să se răcească. Când negresa de post s-a răcit, pudrează cu zahăr și taie în porții egale. Poftă bună!

Citește și: Ce să adaugi în salata orientală de post ca să iasă gustoasă. Ingredientele care nu trebuie să lipsească din farfurie, îi dau un plus de savoare

3. Prăjitură de post cu gem

Ingrediente:

  • 125 g margarină;
  • 150 g zahăr;
  • 2 pliculete zahăr vanilinat;
  • 125 g faină;
  • 100 g faină de migdale;
  • o linguriță praf de copt;
  • 1/2 linguriță bicarbonat;
  • 100 ml lapte de soia;
  • gem, orice sortiment.

Mod de preparare:

Margarina, zahărul vanilinat și zahărul se amestecă toate într-un castron mare. Apoi se adaugă laptele de soia, cele două tipuri de făină, praful de copt și bicarbonatul. Aluatul obținut se întinde în forma de copt unsă cu puțin ulei și tapetată cu hârtie. Aluatul se unge cu gemu preferat. Pentru stratul exterior se amestecă bine cu degetele făina cu zahărul și margarina. Se presară peste gem și se dă tava la cuptor pentru 50 de minute. Se servește caldă sau la temperatura camerei.

4. Tort cu ananas

Ingrediente:

  • 1 conservă ananas felii
  • 1 conservă ananas bucăți
  • 280 g făină;
  • 200 g zahăr brun
  • 1 lingură margarină;
  • 1/2 pliculeț praf de copt.

Mod de preparare:

Pentru început, se tapetează o tavă de tort cu 1 lingură de ulei și 2-3 linguri de zahăr brun. Deasupra stratului de zahăr, se așază feliile de ananas. Amestecă făina cu zahărul rămas și praful de copt. Mixează conserva de ananas bucăți (cu tot cu suc) cu ingredientele uscate. Toarnă compoziția în tavă, peste feliile de ananas și dă tortul de post la cuptor pentru circa 40 de minute, la 180 de grade. Se taie când tortul s-a răcit complet!

5. Rețetă trufe de ciocolată

Ingrediente:

  • 200 g biscuiți populari;
  • 300 g ciocolată neagră;
  • 130 ml lapte de migdale/soia/cocos;
  • 3 linguri zahăr;
  • 3 linguri stafide;
  • 1 linguriță esență rom;
  • 150 g cocos.

Mod de preparare:

Ciocolata se topește la microunde, în reprize de 30 de secunde urmate de amestecare, până când se lichefiază complet. Încorporează laptele de migdale, soia sau laptele de cocos puțin câte puțin, alternativ cu încorporarea biscuiților mărunțiți fin. Adaugă zahărul, stafidele și esența de rom. După ce ai obținut o pastă omogenă, dă-o la frigider pentru 20-30 de minute, până ce pasta se îngroașă și poate fi manipulată ușor. Rulează trufele între palme și tăvălește-le apoi prin cocos. Apoi sunt numai bune de servit!

Citește și: Cât timp se fierb creveții congelați. Ce trebuie să faci imediat după ce îi scoți din apa fierbinte

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *