Carnea de pui este una dintre cele mai utilizate la gătit. O folosim la fripturi, la grătar, pentru șnițele, supe, tocănițe sau diverse alte preparate. Dacă o cumperi din supermarket, iată care este detaliul la care să fii atent, pentru a ști dacă este proaspătă sau nu.
Indiferent că vrei să cumperi piept de pui, pulpe, aripioare, ciocănele sau pui întreg, trebuie să fii atent la anumite detalii, pentru a te asigura că produsul este proaspăt. Carnea de pui este ambalată de obicei în caserole de plastic, cu folie protectoare, sau în pungi.
Ambalajul trebuie să fie intact, pentru a nu risca să cumperi o carne contaminată. Dacă ambalajul este rupt, din cauza transportului sau a manipulării, evită să cumperi, pentru că un ambalaj deschis este o poartă de intrare pentru microbi.
Citește și: Nu mai pune niciodată carnea de pui lângă alte alimente din frigider. La ce riscuri te expui
Apoi, culoarea cărnii ne spune dacă este proaspătă sau nu. Dacă aceasta are o nuanță de gri, cenușiu sau mov, este veche și te poate îmbolnăvi. Carnea de pui trebuie să aibă o culoare rozalie, dacă vorbim despre piept fără piele. Dacă este o carne cu piele, aceasta trebuie să aibă culoare obișnuită, fără pete.
De asemenea, verifică textura dacă se poate. În cazul în care carnea este ambalată în pungă sau folie alimentară, apasă ușor cu degetul pe ea. Textura cărnii de pui trebuie să fie fermă, dacă este moale, poate fi un semn că este veche.
Odată ajunși acasă, carnea se poate păstra la frigider, în intervalul de valabilitate. Carnea proaspătă de pui trebuie să fie depozitată pe raftul de jos al frigiderului, unde temperatura este constantă și scăzută. Aceasta se poate păstra la frigider 2-3 zile, după care trebuie să fie gătită.
Citește și: Cea mai bună marinadă pentru carnea de pui. Secretul pentru o friptură fragedă și suculentă
După ce a fost scoasă din ambalaj, carnea de pui se gătește în cel mai scurt timp. Pentru a te asigura că nu s-a alterat, verifică mirosul. Orice miros înțepător sau care nu este specific cărnii crude este un semn că avem de-a face cu un produs alteral.
Dacă este scoasă din ambalaj și nu este gătită toată în aceeași zi, restul de carne crudă se pune într-o pungă sau caserolă închisă ermetic și se depoziteză din nou la frigider, însă nu pentru mai mult de 24 de ore. Carnea de pui poate fi păstrată câteva luni bune, la congelator.