Sărbătoarea de Florii reprezintă pentru creștinii ortodocși intrarea lui Iisus în Ierusalim. Tot în această zi sunt sărbătoriți oamenii care poartă nume de flori. De asemenea, pe data de 9 aprilie, credincioșii au dezlegare la pește de Florii, astfel că multe mâncăruri de pe masă vor conține pește. Vei vedea mai jos care sunt tradițiile de care se ține cont în duminica de dinaintea Paștelui.
Tradiții în ziua de Florii, cu o săptămână înainte de Paște
În ziua de Florii credincioșii merg la biserică, acolo unde duc ramuri de salcie. Acestea sunt sfințite, apoi puse la icoane, la pomii fructiferi pentru a-i ajuta să rodească și la ușa casei pentru a fi protejată tot restul anuului. Religia spune că aceste ramuri de salcie sfințite sunt tămăduitoare bolilor și atrag belșugul în bucătărie. De aceea sunt păstrate pe tot parcursul anului până la următoarea sărbătoare de Florii.
De asemenea, peste un milion și jumptate de români își sărbătoresc onomastica de Florii. Dintre aceștia aproape 900 000 sunt femei. Cele mai întâlnite nume sunt: Florica, Viorica, Florentina, Garofița, Micșunica, Panseluța sau Crizantema. La bărbați sunt sărbătorile numele de Florin, Viorel, Florian, Trandafir, Crin.
Dezlegare la pește de Florii
De Florii este a doua dezlegare la pește din timpul Postului Paștelui, după cea din ziua de Buna Vestire. Biserica Ortodoxă dă dezlegare la Pește pentru că se spune că în această zi Iisus Hristos a cerut să mănânce pește. În tradiția populară se spune că peștele consumat în ziua de Florii are puteri tămăduitoare și cine mănâncă se va lecui de orice boală.
Anual, pe 14 octombrie, românii o sărbătoresc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, cunoscută drept ocrotitoarea Moldovei și a celor aflați în suferință. Este una dintre cele…
Postul Crăciunului este una dintre cele mai importante perioade de pregătire spirituală pentru creștinii ortodocși și catolici din România și din întreaga lume. Este o…
Citește și – Cum va fi vremea de Florii 2023. Unde sunt anunțate ninsori. ANM tocmai a anunțat prognoza
Alte tradiții de Florii de care creștinii ortodocși țin cont
- În ajun de Florii fetele nemăritate fierb busuioc în apă, la miezul nopții, iar cu acesta se spală pe cap și apoi o toarnă la rădăcina unui păr înflorit, rostind: „Cât de frumos e părul înflorit, așa de frumoasă să fiu și eu; cum se uită oamenii la un păr înflorit, așa să se uite și la mine!”. În acest fel se spune că în scurt timp își vor întâlni alesul inimii.
- Se spune că în ziua de Florii nu este bine să te speli pe cap deoarece vei albi. Cei care fac totuși asta e bine să folosească apă sfințită.
- Despre cei care se împărtășesc în Duminica Floriilor se spune că au mari șanse să li se îndeplinească orice dorință își vor pune.
- De Florii se spune că are loc “Nunta urzicilor”, pentru că în această zi urzicile înfloresc şi nu mai sunt bune de mâncat.
- În ziua de Florii gospodinele scot hainele și veșmintele la aer în curte. Acestea sunt scuturate de praf și, în mod simbolic, de rău și de urât.
- Unii creștini își leagă crengi de salcie sfințile în jurul taliei pentru vigoare și pentru putere în muncile câmpului.
- În unele zone din țară se obișnuiește ca ramurile de salcie să fie puse la mormintele rudelor. Astfel ele vor ști că se apropie Paștele.
- Există regiuni unde în toate casele se coc atâtea pâini de grâu câți membri are familia. Pâinile variază ca formă și mărime conform vârstei celor din familie. Aceste pâini se împletesc din aluat de grâu și se înfrumusețează cu figuri sau cruci tot din același aluat. Aceste pâini se dau de pomană celor săraci pentru a fi feriți de probleme și necazuri.
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!