Corpul nostru este expus frecvent la substanțe toxice și de aceea avem nevoie uneori de diete detox. Din cauza acestor toxine din mediul înconjurător sau din mâncare, avem nevoie uneori de dietele detox. Acestea se dovedesc a fi benefice pentru organism. Iată ce sunt dietele detox, când ne dăm seama că avem nevoie de așa ceva, precum și 5 pași simpli de urmat.
Detoxifierea este un proces natural de curățare a organismului, care este realizat de ficat și rinichi. Dar uneori ne supraîncărcăm cu toxine prin mâncare, droguri și alcool. Asta duce la lenevirea acestor organe din cauza suprasolicitării și, prin urmare, organismul are nevoie de ajutor extern pentru a elimina toxinele.
Dietele de detoxifiere sunt intervenții dietetice pe termen scurt concepute pentru a elimina toxinele din organism. O dietă de detoxifiere tipică implică o perioadă de post, urmată de o dietă strictă de fructe, legume, sucuri de fructe și apă. Uneori, o cură de detoxifiere poate include și ierburi, ceaiuri, suplimente și curățarea colonului sau clisme.
Se pretinde că dietele detox ajută la rezolvarea diferitelor probleme de sănătate. Printre acestea, obezitatea, problemele digestive, bolile autoimune, inflamațiile, alergiile, balonarea și oboseala cronică.
Există mai multe moduri de a face o dietă de detoxifiere, de la posturile de înfometare totală la modificări alimentare mai simple. Iată de ce sunt recomandate dietele detox și care sunt avantajele acestora:
• organele se odihnesc prin post
• stimulează ficatul pentru a scăpa de toxine
• promovează eliminarea toxinelor prin fecale, urină și transpirație
• îmbunătățesc circulația
• furnizează nutrienți sănătoși organismului.
Dietele de detoxifiere variază în intensitate și durată. Cele mai multe diete de detoxifiere impun urmarea celor 5 pași care sunt redați mai jos:
1. postul timp de cel puțin 1-3 zile, până la 4 săptămâni
2. consumul de sucuri proaspete de fructe și legume, smoothie-uri, apă și ceai din plante medicinale sau alte lichide specifice cum ar fi apa sărată sau sucul de lămâie
3. evitarea tuturor alimentelor alergenice, sau a celor care au un conținut ridicat de metale grele și apoi reintroducerea lentă a acestora
4. practicarea exercițiilor fizice în mod regulat
5. eliminarea completă a alcoolului, a cafelei, a țigărilor și a zahărului rafinat.
Se pare că nu există dovezi medicale care să demonstreze faptul că organismul nostru au nevoie de o dietă detox. Strămoșii noști apelau la aceste diete pentru a-și recalibra organismul, eliminând astfel toxinele, dar și scăzând în greutate. Ei nu făceau nimic altceva decât să își asculte corpul.
Anumite persoane nu ar trebui să înceapă niciun regim de detoxifiere sau de restricție calorică fără a consulta mai întâi un medic. Populațiile cu risc includ copiii, adolescenții, adulții în vârstă, cei care sunt subnutriți, femeile însărcinate sau care alăptează și persoanele care au probleme cu glicemia, cum ar fi diabetul sau o tulburare de alimentație.