Pe piață, se regăsesc diverse varietăți de iaurturi, de la cele cu fructe sau aromatizate, la cele de băut, naturale, grecești, integrale, și degresate, printre altele. Chiar și acasă, ai opțiunea de a prepara propriul tău iaurt, fie cu ajutorul unui aparat special conceput în acest scop, fie fără. Atunci când explorezi secțiunea dedicată produselor lactate din magazin, este ușor să te simți copleșit de diversitatea de produse care poartă eticheta de „iaurt”. De fapt, unele dintre acestea, cum ar fi cele de tip desert, pot părea complet diferite de produsul original.
În primul rând, menționăm că ambele tipuri de iaurt, și cel natural, și cel grecesc, conțin cantități importante de nutrienți esențiali pentru organismul uman, oferind o serie de beneficii pentru sănătate. Iaurturile simple, din lapte integral, conțin proteine, grăsimi și carbohidrați, în diverse proporții. De asemenea, conțin lactoză (zahărul natural din lapte), dar acesta este parțial descompus în acid lactic, glucoză si galactoză, de bacteriile care provoacă fermentarea, motiv pentru care iaurturile sunt, în general, bine digerate. Principalele minerale prezente în iaurt sunt calciul si fosforul. Un iaurt mic, de 125 de grame, acoperă aproape 30% din doza zilnică recomandată de calciu și circa 20% din aportul recomandat de fosfor, pentru un adult. În afară de aceste două minerale, iaurtul conține vitaminele B – mai ales B12, B2 si B5, A si D.
Iaurtul tradițional este fabricat din lapte (integral sau parțial degresat) și fermenți lactici (Lactobacillus bulgaricus și Streptococcus thermophilus). Pe de altă parte, iaurtul grecesc sau în stil grecesc este obținut prin fermentarea laptelui folosind aceeași metodă, dar conține o cantitate semnificativ mai mare de proteine, de cel puțin 5,6%. Pentru a obține consistența sa groasă, din iaurtul grecesc se elimină o cantitate semnificativă de zer. Zerul conține, în principal, apă și lactoză, iar eliminarea sa, face ca iaurtul grecesc să fie mai ușor de digerat, ceea ce îl face o opțiune mai bună pentru cei care suferă de intoleranță la lactoză.
Iaurtul grecesc
Iaurtul grecesc este celebru pentru consistența sa groasă și cremoasă. Această textură plină și bogată este obținută prin eliminarea excesului de zer în timpul procesului de producție. Iaurtul grecesc are, de obicei, un conținut ridicat de proteine și grăsimi, ceea ce îl face să fie un alegere excelentă pentru cei care doresc să își satisfacă pofta și să se simtă sătui mai mult timp. Este delicios atât consumat simplu, cât și în combinație cu fructe sau miere.
Vezi și Nu mai face niciodată această greșeală când desfaci un iaurt. Se va strica imediat
Iaurtul obișnuit
Iaurtul obișnuit, în comparație, are o textură mai puțin densă și este adesea mai apos. Acesta păstrează mai mult zerul în comparație cu iaurtul grecesc. Iaurtul obișnuit are în general un conținut mai scăzut de grăsimi și proteine, ceea ce îl face o alegere mai ușoară din punct de vedere caloric. Este o opțiune excelentă pentru cei care doresc să se bucure de beneficiile probioticelor fără să adauge prea multe calorii în dieta lor. De asemenea, se poate folosi în mod creativ în smoothie-uri, sosuri și alte rețete.
În tabelul de mai jos sunt trecute valorile comparative ale celor două tipuri de iaurt:
Vezi și Cât timp rezistă un iaurt desfăcut în frigider. Mulți români fac greșeala