Oțetul este un aliment pe care îl folosim frecvent în bucătărie. Îl punem la salate, la murături și la diverse preparate și există câte un sortiment potrivit pentru fiecare rețetă în parte. Care este diferența dintre oțet de mere și oțet din cidru de mere și cum se obține fiecare, de fapt. Cum poți face oțet de mere la tine acasă și cât durează să îl obții.
Oțetul de mere este foarte folosit în bucătărie, datorită gustului său dulce-acrișor. Acesta este mai blând la gust decât oțetul obținut din acid acetic, motiv pentru care este folosit mai des la gătit. Acest tip de oțet poate fi cumpărat ca atare, din supermarket, sau poate fi făcut acasă.
Practic, oțetul de mere se obține prin fermentarea zahărului din mere. Acesta se transformă în acid acetic, care este ingredientul activ al oricărui tip de oțet. Oțetul de mere se găsește în magazine atât în varianta nefiltrată, cât și filtrat, cu acel aspect limpede, dar se poate face și în casă.
Citește și: Murături în saramură sau în oțet? Care sunt de fapt cele mai gustoase
Oțetul din cidru de mere se obține în urma unui proces mai amplu de fermentație. Mai întâi, se lasă bacteriile și drojdiile să își facă treaba și să transforme sucul de mere în alcool, adică în cidru. Zaharurile sunt transformate în alcool, în prima etapă a procesului de fermentație.
În cea de-a doua etapă, alcoolul este fermentat și transformat în acid acetic, adică în oțet. De asemenea, acesta poate să fie filtrat sau nefiltrat.
Deosebirea dintre cele două tipuri de oțet constă, așadar, în modul în care este obținut fiecare. Oțetul de mere are o singură etapă de fermentație, în timp ce oțetul din cidru de mere presupune un proces mai complex, cu o dublă fermentație. Mai întâi, merele sunt transformate în cidru, iar mai apoi din alcool se obține oțetul.
Citește și: Ce oțet se pune la murături. Așa vor ieși crocante și zemoase. E secretul bunicilor de la țară
Cea mai simplă modalitate de a obține oțet din mere presupune să folosești fructe și apă. Poți adăuga și drojdie, pentru a grăbi procesul de fermentație. Pentru a face oțet de mere ai nevoie de:
Lasă cotoarele și cojile de mere la aer, până când devin maronii. Dacă folosești fructe întregi, taie-le în sferturi sau felii. Pune-le în borcan, până când se umple pe jumătate.
Citește și: A stropit plantele cu oțet alb și ce a descoperit a lăsat-o fără cuvinte. 3 beneficii de care nimeni nu știa
Adaugă apă rece peste mere, însă doar cât să le acoperi, nu până se umple borcanul. Merele vor fermenta și vor face spumă, iar dacă borcanul este plin, aceasta va curge pe lângă.
Acoperă borcanul cu un tifon sau cu o bucată de pânză și pune-l într-un loc întunecat și cald. Îl poți depozita într-un dulap din bucătărie sau sub masă. Merele vor începe să fermenteze și să formeze o spumă la suprafață.
Din acest moment, durează aproximativ o lună până când amestecul se transformă în oțet. Gustă pentru a vedea dacă acesta este suficient de înțepător, iar când oțetul este pe placul tău, scoate merele din borcan, strecoară lichidul și toarnă-l în vase de sticlă.