Pâinea neagră poate fi realizată dintr-o varietate de ingrediente, în funcție de rețeta folosită de producător sau de metoda de preparare. În general, pâinea neagră conține făină integrală sau o combinație de făină albă și făină integrală. Făina integrală este mai bogată în nutrienți și fibre decât făina albă și conferă pâinii o culoare mai închisă și un gust mai bogat.
Un alt ingredient este apa, esențială în prepararea pâinii, fiind folosită pentru formarea aluatului și la activarea drojdiei. De asemenea, nu lipsesc drojdia (face aluatul să crească și să devină pufos și aerat) și sarea (îmbunătățește gustul pâinii și ajută la controlul procesului de fermentare). Mai trebuie să știi că unele rețete de pâine neagră pot include și alte ingrediente, cum ar fi semințe de chia, susan, in sau nuci.
Este important de menționat că rețetele de pâine neagră pot varia considerabil în funcție de regiune, tradiție și preferințele personale ale bucătarului. În plus, unele produse comerciale pot conține și aditivi alimentari, cum ar fi îndulcitori sau conservanți, în funcție de marca și de procesul de fabricație.
Pâinea negră adevărată are un aspect compact și o greutate pe măsură, spre deosebire de cea albă, vopsită cu coloranți, care este mai umflată și mai ușoară. Puțină lume știe că anumiți producători folosesc tot felul de coloranți sintetici sau cacao și pudră de carmin pentru ca pâinea să capete acel aspect „sănătos”. Din păcate, nu este exclus să găsești pâine colorată cu cenușă de făină sau caramel!
Atunci când nu știi să faci alegerea corectă, ține cont de aceste trei criterii:
Miroase pâinea și dacă aroma este prea dulceagă sau nu se apropie de mireasma boabelor de grâu, înseamnă că este colorată cu pastă de caramel sau cu alți coloranți folosiți în patiserie drept cacao.
O pâine neagră falsificată are coaja fină și lucioasă, iar textura este uniformă, spre deosebire de cea adevărată, cu o coajă ușor crăpată, iar în textura ei se pot vedea fibrele bobului de grâu. Aceasta din urmă trebuie să fie mai grea și mai densă, în niciun caz pufoasă, așa cum se prezintă pâinea albă. Așadar, pâinea neagră autentică nu va fi niciodată pufoasă, ci are un aspect compact şi o greutate pe măsură.
Puțină lume știe că pâinea neagră adevărată nu este chiar atât de închisă la culoare, cum o fac producătorii necinstiți. Dacă e colorată artificial sau cu pudră de carmin și cacao, pâinea capătă o nuanță maronie foarte închisă și uniformă. Motivul pentru care pâinea neagră autentică nu are o culoare închisă uniformă este că fibrele din făină nu se distribuie uniform în aluat.
Vezi și Nu mai arunca pâinea rămasă. O poți folosi în numeroase moduri în bucătărie, vei rămâne surprins