În timp ce unii preferă să se ghideze în trafic după Waze, alții spun că, de fapt, Google Maps ar fi mai precis. Însă indiferent de opțiunea fiecăruia, un lucru este cert: există câteva diferențe esențiale între acestea, care în unele cazuri pot ușura deplasarea untiliztorului. Iată ce caracterisitici are fiecare aplicație în parte și ce deosebiri sunt între ele.
Waze și Google Maps sunt cele mai populare aplicații de navigație din lume. Utilizatorii se ghidează după ele atunci când vor să ajungă dintr-un punct A într-un punct B. Însă chiar dacă în mare fac același lucru, între cele două platforme există diferențe.
Un aspect care merită menționat este acela că ambele aplicații aparțin aceleiași companii, Google. În urmă cu 9 ani, gigantul californian a cumpărat Waze de la compania care a creat aplicația – o firmă israeliană.
Aplicația de navigare Google Maps funcționează pe principiul cartografierii globului pământesc, permițând vizualizarea hărților, fotografiilor făcute din satelit cu Pământul și chiar returnarea de obiecte pierdute. Platforma a fost lansată în 2005 și este disponibilă atât pe sistemul de operare Android, cât și pe iOS.
Citește și: Secretul din Google Maps care reduce consumul de combustibil. Trucul e deja folosit de foarte mulți șoferi
O caracteristică de bază a Google Maps este aceea că oferă utilizatorilor informații și indicații cu privire la direcția de mers, inclusiv dacă circuli cu mijlocul de transport în comun, cu bicicleta sau pe jos.
În momentul de față, Google Maps acoperă în detaliu peste 250 de țări și regiuni din toată lumea. Această aplicație îți permite stabilirea a două tipuri de rute: una simplă, fără escale și una complexă, în care îți poți stabili și alte opriri pe traseu, a căror ordine poate fi schimbată oricând.
În același timp, Maps mai are integrate funcțiile Google Assistant, Google Search și Spotify prin care utilizatorii se pot bucura de frumusețile zonei în care se află la un moment dat.
De asemenea, începând cu 2007, Google a introdus funcția Street View, care oferă posibilitatea utilizatorului să vadă imagini panoramice 360°, din multe zone ale lumii. Street View a fost mai întâi valabil doar în SUA, ulterior fiind extinsă în foarte multe țări.
Asemenea lui Google Maps, Waze este disponibilă atât pentru smartphone-urile cu Android, cât și pentru dispozitivele cu sistem de operare iOS. Această aplicație a fost dezvoltată și lansată pentru prima oară de compania israeliană Waze Mobile și s-a numit FreeMap Israel.
Citește și: Codurile secrete de pe Waze. Mulți șoferi folosesc greșit aplicația, iată ce funcții uimitoare are, de fapt
În 2013 a fost cumpărată însă de Google, care și-a dorit, prin această tranzacție, să îmbunătățească serviciul său de cartografiere și să-i determine pe utilizatori să contribuie printr-o comunitate.
Spre deosebire de Google Maps, Waze dă posibilitatea utilizatorului să schimbe vocea care oferă indicații în timpul deplasărilor, cu propria voce. De asemenea, Waze oferă indicații și direcții exclusiv conducătorilor auto, având la bază în special informațiile furnizate de către utilizatori care distribuie în timp real informații din trafic.
Aplicația prezintă rutele cele mai aglomerate și mai rapide, oferindu-le utilizatorilor o soluție inteligentă de călătorie. În plus, Waze informează și asupra condițiilor de trafic de pe ruta selectată, afișând informații precum accidente, controale de poliție etc. Utilizatorii pot, la rândul lor, să îi avertizeze și pe ceilalți șoferi care folosesc aplicația cu privire la aceste aspecte.
Cu cât utilizatorii Waze actualizează mai multe informații, cu atât aplicația este mai precisă și te ajută să planifici o rută mai rapidă și mai sigură, știind exact cât timp va dura deplasarea.