Diferențele dintre tigaia de teflon, de fontă, de ceramică sau de inox. Care este mai sănătoasă pentru gătit, de fapt

Pe care să o eviți

Scris de: Daoud Andra

30 Apr. 2024

Diferențele dintre tigaia de teflon, de fontă, de ceramică sau de inox. Care este mai sănătoasă pentru gătit, de fapt

Atunci când vine vorba despre gătit, fiecare persoană are anumite vase preferate, pe care se bazează de fiecare dată. O tigaie bună trebuie să fie una care să distribuie căldura uniform, făcută dintr-un material care să nu lipească mâncarea. Însă care este cea mai sănătoasă tigaie pentru gătit și de ce unele materiale sunt periculoase?

Diferențele dintre teflon, fontă, ceramică și inox

Indiferent că vrei să pregătești o omletă, o porție de cartofi prăjiți sau o friptură bună, ai nevoie de o tigaie potrivită. Pe piață există multe modele de tigăi, de dimensiuni și forme diferite, dar și din materiale diferite. Au apărut inclusiv vase de gătit din sticlă și sunt considerate unele dintre cele mai sănătoase. Principalele materiale din care sunt făcute tigăile sunt: teflon, inox, fontă și ceramică.

Tigaia din teflon

Cunoscut pentru proprietățile lui antiaderente, teflonul este unul dintre cele mai căutate materiale atunci când vine vorba despre gătit. Acest material poate deveni însă toxic, mai ales la temperaturi ridicate și, de multe ori, modifică gustul alimentelor. Dacă ai o tigaie din teflon, ai mare grijă să nu zgârii suprafața atunci când gătești sau când o speli, pentru că substanțele chimice vor ajunge în mâncare. Teflonul conține ceea ce se numește ”forever chemicals”, adică substanțe care rămân în corp pe termen lung și care pot cauza probleme.

Vezi și: Ce să presari în tigaie pentru ca ouăle să nu se mai lipească atunci când le prăjești. Trucul genial al bucătarilor

Tigaia de fontă

Fonta este un material din ce în ce mai căutat la vasele pentru gătit. Se folosește din cele mai vechi timpuri și este și una dintre cele mai sigure variante. O tigaie din fontă este foarte rezistentă și durabilă. Are avantajul că distribuie uniform căldura și indiferent ce ai vrea să gătești, va ieși excelent. Se curăță ușor, doar cu apă, fără detergent, deoarece are suprafața poroasă. Pentru întreținere, se aplică un strat subțire de ulei.

Tigaia din inox

Vasele din inox sunt, de asemenea, excelente pentru gătit, mai ales atunci când vine vorba despre fiert sau gătit la foc lent. Și tigăile din inox sunt potrivite pentru gătit, însă trebuie să ai grijă, pentru că sunt mai pretențioase. Inoxul poate fi dificil de curățat și se poate păta în timp, din cauza apei dure. Dacă alegi o tigaie din inox, ai grijă să nu aibă componente din aluminiu sau plastic.

Vezi și: Trucul pentru a obține clătite perfecte. Ingredientul pe care trebuie să-l adaugi neapărat. Așa nu se vor mai rupe, când le întorci în tigaie

Tigaia din ceramică

Și aceste vase sunt sigure pentru gătit, fiind confecționate dintr-un amestec de argilă și minerale. Nu au componente chimice și sunt foarte rezistente. Au avantajul că nu se lipește nimic de suprafața lor, cu condiția ca alimentele să fie puse când tigaia este încinsă, nu rece. Datorită materialului extrem de rezistent, poate fi folosită și la temperaturi foarte ridicate.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *