Sunt multe persoane care aleg să fie vegetariane sau vegane, iar brânza și alte forme de lactate sunt adesea incluse în dietele lor. Brânza oferă o cantitate decentă de calciu, proteine și grăsimi, dar puțini știu ce conține brânza vegetală din Lidl, Auchan sau Kaufland. Milioane de români nu știu ce consumă, de fapt!
Brânza vegetală este un aliment consumat de multe persoane mai ales în timpul postului sau în dietele lipsite de produse cu origine animală. Din păcate, acest aliment procesat este plin de substanțe dăunătoare pentru organism. În plus, nu reprezintă un înlocuitor adecvat pentru produsele lactate. Iată ce ingrediente conține și de ce nu este bine să o consumăm!
Mihaela Bilic, nutriționist și expert în boli metabolice, a explicat pe înțelesul tuturor din ce este făcută, de fapt, brânza vegetală. Aceasta este intens procesată și, de asemenea, nu înlocuiește nutrienții esențiali regăsiți în brânza tradițională. Așadar, brânza vegetală comercializată în supermarketuri precum Lidl, Kaufland, Carrefour sau Mega Image este o pastă compusă din amidon, gustul fiind îmbunătățit cu anumite grăsimi vegetale.
Mai mult de atât, brânza vegetală conține carbohidrați și multe uleiuri.
„Brânza făcută fără lapte este mai degrabă o pastă de amidon a cărui gust și textură sunt îmbunătățite cu grăsimi vegetale. Spre deosebire de brânza clasică care conține doar proteine și grăsimi animale, în brânza vegetală avem carbohidrații și uleiurile ca ingrediente principale.
Asta înseamnă că are un indice glicemic crescut și crește riscul de obezitate și diabet de tip 2. În plus, grăsimea de cocos și de palmier sunt bogate în acizi grași saturați care favorizează tromboza și bolile cardiovasculare. Brânza vegetală este un produs ultra transformat și plin de aditivi, ca să fie obținute structura, culoarea și gustul de brânză adevărată.”, a explicat medicul nutrițonist Mihaela Bilic.
Vezi și: Din ce e făcută pizza de la Luca. Puțină lume știe ce conține, de fapt
Mihaela Bilic susține că veganii pot mânca brânză care este compusă din ingrediente vegetale, cum ar fi soia, mazăre, caju, nucă de cocos sau migdale. Cele mai sănătoase tipuri de brânzeturi vegane sunt brânza cheddar, gouda, parmezan, mozzarella și brânza cremă.
„Aportul de proteine este foarte redus și vorbim de proteine de calitatea a-2-a. Conținutul de calciu este mic, iar calciu vegetal se absoarbe și se utilizează mai slab decât calciu de origine animală. Varianta vegetală nu conține vitaminele A și D prezente în mod natural în lapte și nici vitamina B 12 care există doar în produsele animale.
Concluzia? Chiar dacă ați hotărât să fiți vegani, nu merită să consumați brânză vegetală. Decât un produs ultraprocesat, mai bine un pumn de migdale sau semințe. Iar pentru cei cu intoleranță la lactoză, aflați că brânza clasică are doar urme de lactoză. Deci puteți mânca o bucățică mică de brânză adevărată!”, a mai adăugat specialistul.
Citește și: De ce uleiul nu este permis în post. Puțini știu motivul real