În dulapurile din orice bucătărie se regăsesc multe condimente printre care și boia de ardei. Din ce este făcut acest condiment, de fapt? Mulți oameni au fost uimiți când au aflat.
Boia de ardei este folosită la foarte multe preparate, de la paella la mâncare de cartofi, ciorbe, tăconiță și așa mai departe. Acest condiment roșu poate scoate în evidență aroma în orice rețetă, indiferent dacă este dulce sau afumată.
Chiar dacă este un condiment atât de folosit, puțini oameni știu exact din ce este făcută de fapt boiaua de ardei. Foarte multe persoane au fost uimite să afle că acest condiment roșu este compus din ardei măcinați, la fel care cei pe care îi avem în frigider.
„Am aflat că boiaua de ardei gras este doar ardei gras roșu uscat și zdrobit. Am avut un șoc să aflu”, a scris o femeie pe Twitter.
„Nu credeam că există un arbore de boia de ardei, dar cu siguranță am crezut că este un fel de amestec de mirodenii sau că este altceva, pe care pur și simplu l-au tocat”, i-a răspuns altă persoană.
„Am crezut și că există curry și că ienibaharul este o combinație de condimente”, spune altul.
Potrivit specialiștilor, boiaua de ardei este făcută folosind ardei cayenne, ardei gras, ardei dulci sau ardei Alep. Ardeii sunt lăsați mai întâi să se usuce, apoi sunt măcinați folosind un mojar și un pistil sau o râșniță de condimente.
Potrivit Părintelui Efrem este nevoie de aproximativ 50 de kilograme de ardei pentru a obține aproximativ 4 kilograme de boia. Evident aceste cantități sunt utile în mănăstire, nu și în casele noastre. Pentru acasă este nevoie de o cantitate de ardei mult mai mică.
Cum se procedează: se taie ardeii spirale, ca pe coaja de măr, și se îndepărtează cotorul și semințele. Se spală foarte bine. Apoi se agață pe frânghii și se lasă la uscat pentru aproximativ 15 zile, la soare. După ce s-au uscat complet se dau prin mașina de tocat sau prin robot. Pentru o pulbere mai fină poate fi folosit râșnița electrică pentru cafea. Se păstrează apoi în borcane sau în pungi de hârtie dar care să fie bine închise. Exact în același fel de obține de boiaua de ardei picantă, doar că se folosesc ardei iuți roșii.