Din ce este făcut mirul. Nu multă lume știe asta

Este un amestec complex, iar prepararea lui necesită un ritual aparte

Scris de: Daoud Andra

11 Sep. 2023

Din ce este făcut mirul. Nu multă lume știe asta

Mirul este nelipsit din ritualurile creștine. Credincioșii primesc Taina Mirungerii încă de la botez, dar pot lua și acasă mir pe care îl pot folosi atunci când au nevoie. Acel ulei frumos mirositor este un amestec complex de mirodenii, care se prepară după o rețetă specifică. Din ce este făcut mirul și ce anume îi dă acel miros deosebit.

Ce este mirul și la ce se folosește

Sfântul și Marele Mir este nelipsit din bisericile creștine. Aceasta are o importanță aparte pentru ortodocși, iar după ce este preparat, el este distribuit în toate bisericile din țară. Se păstrează în recipiente mici și este folosit la Taina Mirungerii, în cadrul botezului. Mai este utilizat și la sfințirea bisericilor și a altarelor, dar și după oficierea Sfintei Liturghii.

Citește și: Ce conține uleiul sfânt folosit la încoronarea lui Charles. Ingredientele pentru mirul cu care va fi uns Regele sunt luate din Biblie

Mirul este preparat la intervale de câțiva ani, atunci când stocurile din biserici se epuizează. Se prepară o cantitate mare, pentru că rețeta este una complexă. Mirul obținut se distribuie tuturor preoților din țară, iar când se epuizează, se va face o nouă tranșă de mir, care va fi sfințit.

Biserica Ortodoxă Română prepară mirul într-un cazan din inox, cu o capacitate de 1.000 de litri. Ingredientele sunt puse la decantat în alte cazane mai mici, însă sunt fierte în cel mare. Sfântul și Marele Mir a fost preparat pentru prima dată în România în anul 1882. Până în prezent, Biserica Ortodoxă Română a preparat și sfințit mirul de 21 de ori.

Citește și: Ce trebuie să faci cu agheasma rămasă din alți ani. Recomandarea preoților pentru credincioși

Ultima tranșă de mir a fost pregătită în anul 2019, la Mănăstirea Tuturor Sfinților din București și a durat 3 zile, conform ritualului. Acesta a fost sfințit în Joia Mare din acel an, de către un sobor format din toți episcopii ortodocși.

Din ce este făcut mirul
Credincioși primind mirul sfințit

Din ce este făcut mirul

La prepararea mirului participă o comisie specializată. Procesul de obținere a mirului care va fi sfințit trebuie să urmeze o anumită rânduială. Pentru a obține mir, se amestecă peste 40 de ingrediente. Nu mai puțin de 39 de mirodenii sunt fierte în vin și uleiuri de cea mai bună calitate, timp de 3 zile.

Pe tot parcursul celor 3 zile cât este fiert mirul, preoții care participă la acest ritual sunt îmbrăcați în veșminte albe. Aceștia citesc, prin rotație și fără întrerupere, din Sfintele Evanghelii.

Citește și: Ce este bine să faci cu Agheasma Mică de la Izvorul Tămăduirii. Ce spune tradiția, de fapt

Într-un vas de mari dimensiuni, se amestecă ulei de măsline de calitate superioară, vin alb și 39 de tipuri de mirodenii. Acestea din urmă simbolizează darurile Duhului Sfânt. În anii trecuți, uleiul de măsline a fost pus la dispoziție de Episcopia Ortodoxă Română a Italiei și de Mitropolia Greciei. Mare parte dintre mirodeniile, plantele aromatice și uleiurile esențiale sunt importate. Acestea sunt aduse din țări precum Egipt, Iordania, Siria, Franța, Spania, Bulgaria, dar și de la Ierusalim.

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.5 8 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *