Preparatele de tip fast-food, inspirate din bucătăria orientală, au căpătat din ce în ce mai multă popularitate în țara noastră în ultimii ani. Shaorma și kebapul sunt două dintre cele mai consumate astfel de produse și există deja câteva locuri renumite pentru ele. Din ce este făcută shaorma de la Dristor Kebap, de fapt. Ce conține un preparat ”cu de toate”.
Atât shaorma, cât și kebapul, sunt două produse inspirate din bucătăria orientală și adaptate. În funcție de locul de unde o cumperi, rețeta de shaorma și gustul pot fi diferite. La bază, acest produs conține lipie, carne (care poate fi de pui, vită, berbecuț sau amestec), cartofi prăjiți, sosuri și diverse legume, proaspete sau murate.
O shaorma mare, ”cu de toate”, ajunge să fie o adevărată bombă calorică. Combinația de pâine, cartofi, carne și sosuri poate ajunge la un total de aproape 700 de calorii. În ceea ce privește macronutrienții, shaorma are în mare parte grăsimi, acizi grași saturați, glucide, proteine și zaharuri.
Citește și: Ce conține pâinea feliată de la Vel Pitar, de fapt. După ce afli asta, nu o să mai vrei să o mănânci
Unul dintre locurile faimoase din București pentru shaorma și alte produse de tip fast-food este Dristor Kebap. Cu o tradiție de peste 20 de ani, acesta este unul dintre cele mai cunoscute fast-food-uri spre care se îndreaptă mulți atunci când au poftă de o shaorma.
Potrivit celor de la Dristor Kebap, lista de ingrediente pentru shaorma cuprinde:
Citește și: Ce conțin eclerele de la Paul, de fapt. Detaliul care te va pune pe gânduri
Pe lângă aceste ingrediente cunoscute, în shaorma de la Dristor Kebap se mai regăsesc și 15 aditivi alimentari, care au rolul de a potența aromele.
La rândul său, fiecare element al shaormei este obținut din mai multe ingrediente. Lipia, de exemplu, este făcută din făină, apă, zahăr, drojdie și sare. La marinarea cărnii se folosesc condimente precum piper, oregano, curry, chimion, ardei, usturoi, sare, iaurt și soia.
Cartofii prăjiți în ulei de floarea soarelui mai conțin și: amidon modificat, făină de orez, sare, dextrină, agent de creștere (E450, E500), maltodextrina, agent de îngroșare (E415), curcuma, extracte de ardei.
Citește și: Din ce e făcută pizza de la Luca. Puțină lume știe ce conține, de fapt
Dacă lipia, carnea marinată și legumele nu conțin atât de mulți aditivi, atunci când vine vorba despre sosurile care dau gust shaormei, lucrurile se schimbă complet. Iată ce conțin acestea:
Ketchup: roșii (din concentrat), sirop de fructoză-glucoza, oțet, amidon modificat, sare conservanți (benzoat de sodiu, sorbat de potasiu);
Maioneza: ulei rafinat de rapiță, apă, zăhăr, oțet din alcool, muștar, (apă, oțet din alcool, boabe de muștar, zahar, sare, amidon modificat, acidifiant (acid lactic), praf de ou integral, agent de îngroșare (guma de xantan), conservanți (benzoat de sodiu, sorbat de potasiu), colorant (caroteni), antioxidant(calciu-disodic-EDTA);
Sos picant: ulei de colza, apă, sambal (ardei gras roșu, sare, acidifianți (E260, E330), conservant (E211), gălbenuș de ou de fermă, sare, oțet, amidorn modificat de mălai, muștar, zahăr, sare, acidifiant (E260, E575,E275), stabilizatori (E412, E415, E410), conservanți (E202, E211), extract de condimente, colorant, (E160A), antioxidant (E385), apă.
Sos Samourai: ulei de colza, gălbenuș de ou de fermă, sare, apă, oțet, amestec de legume (ardei gras, vânătă, ulei vegetal de floarea soarelui, zahar, sare, acidifiant (E260), condimente, arome naturale), muștar, extracte de condimente, harissa, zahăr, suc de lămâie, conservanți (E202, E211), stabilizatori (E412, E415), ceapă, ardei iute murat, pătrunjel.