Jeleurile se numără printre dulciurile preferate ale copiilor. Dunt atractive datorită formelor, culorilor, gustului și texturii gumate, însă ingredientele pe care le conțin fac din ele un desert care ar trebui să fie consumat cu moderație. Din ce sunt făcute de fapt jeleurile pe care le găsim în supermarketuri și care este alternativa sănătoasă.
Jeleurile gumate, cu diferite forme și viu colorate sunt unele dintre cele mai atrăgătoare produse de la raftul cu dulciuri. Sunt consumate atât de către cei mici, cât și de către adulți, însă puțin știu cum se obțin și ce conțin, de fapt, aceste dulciuri. Pentru a obține gustul dulce și textura gumată, se folosesc cantități mari de zahăr și de gelatină în procesul de producție.
Practic, jeleurile sunt sucuri de fructe fierte cu mult zahăr, la care se adaugă o cantitate generoasă de gelatină, pentru ca după ce sunt turnate în forme, să se închege, dar să păstreze acea textură gumată și elastică. Atunci când analizezi eticheta jeleurilor de pe piață, vei observa că la majoritatea produselor, cantitatea de zahăr din compoziție depășește 15 grame la 100 de grame de produs finit.
Pe lângă zahăr și gelatină, jeleurile mai conțin: sirop de glucoză, fructoză, dextroză, concentrat de fructe, extract de fructe, pectine, ulei vegetal, amidon, arome artificiale, colorant alimentar, precum și alte tipuri de aditivi.
Citește și: Ce conține carnea tocată vrac din supermarketuri, de fapt. Cu siguranță nu vei mai cumpăra
Dacă ai un copil căruia îi plac jeleurile, poți încerca să faci acasă aceste dulciuri, din ingrediente naturale și cu un conținut mai scăzut de zahăr. Nu este deloc greu să prepari jeleuri și ai nevoie doar de câteva ingrediente la îndemână și forme de silicon diferite, pentru a obține jeleuri cât mai asemănătoare cu cele din magazin.
Pentru a prepara jeleurile în propria bucătărie ai nevoie de:
Citește și: Ce conțin de fapt covrigii. Ingredientul la care sigur nu te-ai fi gândit
Din doar trei ingrediente și fără aditivi, coloranți, potențiatori de aromă și stabilizatori, poți face jeleuri aromate și delicioase. Pentru a obține diverse culori, ai nevoie de sucuri de fructe diferite. Din suc de portocale vei obține jeleuri portocalii, din suc de ananas – jeleuri galbene, iar dacă vrei jeleuri roșii trebuie să folosești suc de fructe de pădure, de vișine sau de rodii.
Agar agar este un ingredient care înlocuiește gelatina, care se găsește atât în supermarketuri, cât și în magazinele cu produse naturiste și poate fi folosit în alimentația copiilor încă din primii ani de viață.
Pune sucul de fructe împreună cu zahărul într-un vas pe foc. Când zahărul s-a topit și amestecul începe să fiarbă, adaugă o linguriță de agar agar, amestecă bine și mai lasă pe foc mediu timp de 1 minut. După ce amestecul s-a răcit, toarnă-l în forme și dă-le la frigider pentru 20 de minute. În acest interval, jeleurile se vor întări și vor fi numai bune de savurat.