Vremea caldă aduce cu ea și insecte enervante, în special țânțari însetați de sânge. Cum nu prea știm cum să ne protejăm de aceștia sau chiar credem că nu ne pot invada, dar ei tot găsesc o cale de a ajunge la noi, folosim substanțe periculoase ce ne pot pune sănătatea și chiar și viața în pericol. Mulți nu știu ce conțin aceste spray-uri, dar haideți, mai bine, să aflăm împreună!
Întreaga țară a fost șocată atunci când s-a aflat că doi soți din Dolj au murit în propriul dormitor, după ce s-au intoxicat cu spray împotriva țânțarilor. Femeia de 57 de ani și bărbatul de 63 au dat cu acest spray prin cameră pentru a se feri de insecte, însă lucrurile au stat fix pe dos. Soții au fost găsiți de fiica acestora, iar echipajul de prim-ajutor ajuns la fața locului a declarat decesul uneia dintre victime. A doua victimă a murit la spital, în timp ce se afla la Terapie Intensivă.
Conform specialiștilor, substanțele chimice utilizate în spay-urile împotriva țânțarilor ar fi derivate din flori de crizantemă, însă nu sunt extracte din plante, ci doar compuși sintetici ce imită proprietățile acesteia. Totuși, aceste remedii sunt promovate ca fiind complet naturale.
„Piretroizii comerciali sunt produși pe cale sintetică pentru a imita aceleași proprietăți ale piretrinelor din florile de crizantemă. Ambele substanțe chimice paralizează sistemul nervos al multor insecte, dar piretroizii sintetici și substanțele chimice nedivulgate cu care sunt amestecate sunt concepute pentru a fi mai letale”, spun experții.
Piretroizii sunt neurotoxice pentru oameni și pot provoca erupții cutanate, tulburări respiratorii, reacții alergice, greață, dureri de cap, convulsii și multe alte simptome periculoase. De asemenea, piretroizii sunt foarte toxici și pentru pești și alte viețuitoare acvatice și se răspândesc cu ușurință pe cale aeriană, ajungând în apă și la alte proprietăți. Aceste substanțe chimice pot persista pe suprafețe timp de câteva zile.
Există numeroase soluții care îndepărtează insectele enervante, însă, de multe ori, sunt ba prea scumpe, ba eficiente pe perioadă limitată, ba prea toxice pentru folosirea zilnică. Puneți accent pe soluțiile naturale, astfel încât soluția să fie și eficientă și prietenoasă cu mediul și sănătatea.
Pentru ați face propriul insecticid nu ai nevoie decât de puțin ulei de eucalipt. Pune câteva picături într-un pahar sau chiar în șamponul sau crema pe care le folosești, astfel încât să funcționeze ca un veritabil insecticid. Mai poți folosi lămâie, pe care o poți introduce în organism sub formă de limonadă sau ceai. Poți așeza felii de lămâie și prin casă, pentru că insectelor nu le place mirosul de citrice. O altă modalitate de a scăpa de țânțari este oțetul. Îl poți pune într-un pahar, pe fereastră, iar țânțarii nu vor îndrăzni să se apropie. Și busuiocul are un efect foarte bun împotriva țânțarilor. Pune busioc în camera în care dormi sau stai, doar că trebuie udat regulat pentru ca mirosul să rămână puternică.