Cozonacul este nelipsit de pe mesele românilor de Paște. Însă de la an la an, tot mai mulți oameni preferă să înlocuiască acest desert delicios preparat în casă cu cel din comerț. Specialiștii atrag însă atenția că produsele găsite în supermarketuri sunt pline de chimicale. Iată din ce sunt făcuți de fapt cozonacii pe care îi găsim pe rafturile magazinelor.
În urma unui studiu realizat de Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC) în aprilie 2022, înainte de Paște, s-a constat că niciunul dintre cele 43 de sortimente de cozonac achiziționate din marile lanțuri de magazine nu respectă rețeta tradițională (făină tip 000, lapte dulce, zahăr, ouă, unt, umplutură de diferite tipuri).
Pe lângă făină, zahăr, drojdie, sare iodată, în „cozonacul” industrial au fost identificate și o mulțime de alte ingrediente precum: spărtură de soia, șrot de soia, făină de soia degresată, amidon din porumb, ou praf, pudră de albuș de ou, fibre de cartofi, zer praf, oțet din vin, făină de orz, lapte praf, gluten din grâu, ulei de palmier, ulei de rapiță, enzime, drojdie comprimată, făină de porumb, griș de grâu, pudră de zer, conservanți, coloranți, agenți de îngroșare, agenți de umezire, emulsifianți, corectori de aciditate, stabilizatori.
În ceea ce privește conținutul de cacao, în cozonacii din supermarketuri se regăsea o cantitate cuprinsă între 0,5% și 2%. De asemenea, în cele 43 de tipuri de cozonac analizate au fost găsiți nu mai puțin de 30 de aditivi alimentari, după cum urmează: arome sintetice, mono și digliceride ale acizilor grași, acid ascorbic, sorbat de potasiu, acid citric, stearoil 2 – lactilat de sodiu, esteri ai acizilor mono și diacetil tartici cu mono si digliceridele acizilor grași, acid sorbic, carbonat de calciu, sirop de sorbitol, propionat de calciu, L-cisteina, caramel simplu, carmin, propilenglicol, alginat de sodiu, datem, briliant blue, caramel amoniacal, portocaliu annato, aceslufam K, ciclamat de sodiu, zaharină, antocianine, dioxid de titan, guma guar, benzoat de sodiu, carbonat de amoniu, citrate de sodiu.
Sortimentele de cozonac care au făcut obiectul studiului sunt: cu stafide și fructe glasate; cu nucă și cacao; cu rahat și cacao; cu nucă; cu stafide și cacao; cu stafide și bucăți de portocală; cu nucă și stafide; cu cremă de nuci; cu cremă caramel și cremă ciocolată; cu cremă de lapte-frișcă; cu cremă caramel; cu cremă de ciocolată-rom; cu nucă și vișine; fantezie; cu mac; cu rahat; cu rahat, stafide și cacao; cu stafide.
Chiar dacă pare complicat de făcut, cea mai bună alternativă la cozonacul din comerț rămâne cozonacul făcut în casă. Găsiți aici două rețete delicioase de cozonac pe care le puteți încerca.