Orezul cu lapte este unul dintre cele mai iubite deserturi făcute în casă. Este aromat, delicios, ușor de făcut și multora ne aduce aminte de copilărie. Pentru a obține cel mai bun orez cu lapte pe care l-ai mâncat vreodată este nevoie de un ingredient anume. Acesta îl face să fie cremos și să aibă o textură fină și bogată. Cum faci desertul, pas cu pas.
Orezul cu lapte este un desert ușor de făcut și pentru care ai nevoie de câteva ingrediente la îndemână. Pentru a obține un rezultat delicios, trebuie să ții cont de câteva aspecte. În primul rând, alegerea ingredientelor nu se face la întâmplare. Ai nevoie de un orez cu bob rotund, nu unul cu bob lunguieț sau basmati. Apoi, laptele trebuie să fie integral. Poți face acest desert și cu lapte degresat sau cu lapte vegetal, însă nu va avea același gust.
Citește și: Mâncare de orez cu pipote și inimi de pui. Trucuri esențiale pentru o rețetă savuroasă
Pentru o aromă aparte, ai nevoie de 1-2 plicuri de zahăr vanilat, însă dacă vrei cu adevărat un rezultat spectaculos, folosește o păstaie de vanilie. Ingredientul secret pentru un gust bogat și o textură cremoasă este însă altul: smântâna. Folosește o smântână grasă, dar ai grijă să fie la temperatura camerei atunci când o adaugi în rețetă.
Pune orezul la fiert în apă cu puțină sare. Lasă pe foc până când orezul a absorbit apa, după care adaugă laptele și continuă să fierbi orezul, la foc mic. Pune zahărul, precum și zahărul vanilat sau conținutul păstăii de vanilie. Fierbe orezul în lapte timp de 10-15 minute, până când boabele de orez s-au umflat și încep să se lipească între ele.
Citește și: Garnituri care merg la pește. Cu ce mai poate fi servit în afară de cartofi natur, orez sau salată
La final, adaugă smântâna, care trebuie să fie la temperatura camerei, și coaja rasă de lămâie sau de portocală, dacă folosești. Amestecă bine și mai lasă pe foc timp de câteva minute, după care oprește aragazul.
Acoperă vasul cu un capac și lasă orezul cu lapte să se răcească așa. Dacă nu pui capac, orezul cu lapte va face o crustă la suprafață pe măsură ce se răcește. Pune orezul cu lapte în recipiente mai mici și adaugă scorțișoară proaspătă deasupra, înainte de a-l savura.