Salata de icre este unul dintre cele mai gustoase preparate din bucătăria românească. Se face doar din câteva ingrediente, însă poate fi o provocare pentru multe gospodine. Cât ulei se pune la acest preparat pentru a ieși perfect și de ce nu este nevoie să adaugi pesmet sau pâine. Rețeta corectă, indiferent ce tip de icre ai folosi.
Indiferent că folosești icre de crap, de știucă sau alt tip de icre, dacă respecți rețeta și proporțiile, rezultatul va fi întotdeauna ca la carte. Pe lângă icre, la această salată se mai adaugă ulei, ceapă și zeamă de lămâie. Nu este nevoie neapărat de pesmet, griș sau pâine, deși multe gospodine adaugă, pentru ca salata să aibă o consistență mai legată.
Pentru ca salata de icre să nu pice greu la stomac, nu trebuie să folosești prea mult ulei. De asemenea, nu trebuie să omiți zeama de lămâie, pentru că acesta neutralizează gustul uleiului și poți mânca fără probleme salata de icre.
Potrivit regretatului bucătar Radu Anton Roman, cantitatea de ulei din rețetă trebuie să fie aproximativ jumătate din cantitatea de icre folosită. Astfel, la 200 de grame de icre vom folosi 4-5 linguri de ulei sau 100 de ml. În cartea sa de bucate, Radu Anton Roman are și o rețetă de salată de icre cu pâine. În acest caz, cantitatea de ulei va fi egală cu cea de icre, pentru că miezul de pâine absoarbe din ulei și salata nu va fi grețoasă.
Ingrediente:
Icrele se amestecă cu mixerul sau cu o lingură de lemn și se adaugă uleiul treptat, în fir subțire. Se amestecă bine, astfel încât uleiul să se încorporeze cum trebuie. Când salata s-a închegat, nu se mai amestecă, deoarece se poate tăia. Se dă la rece timp de o oră, după care se adaugă zeama de lămâie și ceapa tocată mărunt.
Ingrediente:
Miezul de pâine se înmoaie în apă, după care se stoarce bine. Se amestecă cu puțin ulei, după care se adaugă icrele și zeama de lămâie. Se încorporează restul de ulei, care va fi turnat în fir subțire, amestecând constant. Se pune ceapa tocată mărunt și se dă salata de icre la frigider. Nu este nevoie de sare, icrele fiind sărate pentru a putea fi conservate.